На најголемиот крузер, неделен буџет за храна од милион долари

101

 

Најголемиот крузер во светот има неделен буџет за храна од еден милион долари: прават повеќе од 30.000 оброци дневноНајголемиот брод за крстарење во светот прави повеќе од 30.000 оброци дневно за повеќе од 6.600 патници кои се качуваат на неделно ниво.Патниците можат да јадат насекаде до осум пати на ден, давајќи му на персоналот голема количина храна за подготовка.

– Мора да пресметате дека тоа е појадок, ручек и вечера, плус ужина, плус ноќе, плус 24 часа, храна наоколу и никогаш не престанува – изјави за „Инсајдер“ Алан Џентиле, шеф за развој на кулинарски иновации.

Џаред де Силва, управителот на залихите на бродот, има неделен буџет од еден милион долари (околу 923.550 евра) за да набави храна за 23-те ресторани на бродот. Кога овие пари се претвораат во храна, се вклучени повеќе од 600.000 тони храна и пијалоци.

Во кујните кои работат деноноќно се вработени 1.000 готвачи.Рестораните имаат различни цени за да одговарат на широкиот опсег на патници.