На која возраст луѓето се најнесреќни?

185
Фото: pexels.com

Истражувањето на Дејвид Бланчфлауер, професор по економија на колеџот Дартмут, го потврди постоењето на средовечна криза, а се чини дека тоа особено ги погодува луѓето постари од 47 години.

„Постои средовечна криза со најниско ниво на задоволство околу 50-тата година, што беше и мојата најниска точка на среќа. Има докази дека работите се подобрија за повеќето луѓе оттогаш“, рече тој.

Студијата на Бланшфлаер, која ги зема предвид полот, образованието, брачниот статус и статусот на работната сила, дополнително ја поддржува теоријата на „кривата на среќата“, која вели дека нивото на нашата среќа опаѓа во првите децении од зрелоста, а потоа на дното доаѓа во доцните 40-ти или 50 години, по што повторно расте.

Повеќето луѓе во доцните 40-ти се дел од она што се нарекува „генерација на сендвичи“. Односно, тие истовремено се грижат за своите стари родители и за сопственото семејство.

Професорот неодамна објави два труда кои го анализираа нивото на среќа и несреќа во текот на животот на една личност.

Откако ги разгледал податоците од приближно 500.000 луѓе од 132 земји, тој открил дека за луѓето во напредните земји, нивото на среќа почнува да опаѓа на возраст од 47,2 години. Во земјите во развој луѓето се најнесреќни на 48,2 години, пишува Klix.ba.