НАРЕДБА ОД БРИСЕЛ: Република Српска веднаш да го повлече законот за странски агенти

149

Од канцеларијата на ЕУ посочуваат дека нацртот е во директна спротивност со заложбата на раководството на Република Српска за унапредување на европските интеграции, која е искажана неколку пати.

Европската унија силно апелира до Владата на Република Српска веднаш да го повлече законот за странски агенти од процедурата, соопшти Делегацијата на ЕУ во Босна и Херцеговина.

Народното собрание на Република Српска на седницата закажана за 26 септември ќе го разгледува предлог-законот за посебен регистар и јавност на работата на непрофитните организации, во јавноста познат како закон за странски агенти.

-Европската унија ги повикува и сите претставници на Народното собрание на РС да не гласаат за овој предлог-закон, чија цел е заплашување и сузбивање на работата на граѓанските организации, етикетирање на нивните претставници како наводни странски агенти – се наведува во соопштението.

Делегацијата наведува дека граѓанските организации играат клучна улога во демократските општества и дека тие се тие кои ги бараат избраните функционери одговорни, се борат против корупцијата и го зајакнуваат владеењето на правото.

Затоа, како што се вели во соопштението, авторитарните режими ширум светот ги напаѓаат и ги етикетираат како предавници.

Од канцеларијата на Европската унија посочуваат дека усвојувањето на споменатиот закон би ја доближило РС до авторитарни режими, односно нацртот е во директна спротивност со определбата на раководството на Република Српска за подобрување на евроинтеграциите.

Тие предупредуваат и дека овој правен акт е во спротивност со одредени приоритети кои Босна и Херцеговина мора да ги исполни за време на преговорите за пристапување во ЕУ, особено оние кои зборуваат за граѓанското општество и слободата на изразување и медиумите, и дека тоа ќе биде „многу јасно нагласено во претстојниот извештај на Европската комисија за Босна и Херцеговина“.

Инаку, претседателот на Српска Милорад Додик најавувајќи го усвојувањето на законот рече дека тој ќе се заснова на американски законски решенија, додека Радио Слободна Европа посочува дека нацртот е многу повеќе сличен на законот усвоен во Русија во 2012 година.

Руското право, меѓу другото, ги дефинира непрофитните организации како агенти на странско влијание, воведува обврска за поднесување финансиски извештаи, бара да бидат означени материјалите што организациите ги објавуваат во јавноста и ја регулира можноста за нивно прекинување доколку работат во прекршување на законот.

Предлог-законот за кој следната недела ќе расправа во Собранието на Српска, претходно го осудија Делегацијата на ЕУ, Амбасадата на САД во Босна и Херцеговина, како и Венецијанската комисија на Советот на Европа.