Вангелија Гуштерова, позната и како Баба Ванѓа, го добила прекарот „Нострадамус на Балканот“. На почетокот на секоја година  повторно се читаат нејзините предвидувања, а еве што кажала за 2024 година. Сепак, ова е тешко да се потврди бидејќи само малку од нејзините „мудри зборови“ се всушност запишани.

Но, тоа не ги спречи верниците да стојат зад нејзините прилично нејасни предвидувања и пророштва, кои отсекогаш биле земени со резерва.

Она што е сигурно е фактот дека Баба Ванѓа пророкувала многу работи кои „се поклопуваат“ со одредени настани од минатото.

Таа има предвидувања и за годината што претстои.

Еден од нив вклучува промена на орбитата на Земјата, што значи дека би можеле да се соочиме со поплава или следното ледено доба, во зависност од тоа колку Земјата е оддалечена од Сонцето.

Освен тоа, Баба Ванѓа наводно во своите пророштва изјавила дека Владимир Путин ќе биде убиен, но и дека ќе има бројни медицински откритија.

Во нејзините пророштва за годината што претстои, се наведува дека Европа ќе доживее зголемување на терористичките напади, како и дека наводно ќе се појави ново деструктивно оружје.

Записите за нејзините пророштва за 2024 година наведуваат дека една „голема земја“ ќе спроведе тестови или напади со биолошко оружје следната година.

Застрашувачки природни катастрофи

Според пророштвото, би можеле да видиме застрашувачки природни катастрофи, па дури и зголемување на нивото на радијација.

Економската криза и подемот на источната моќ

Баба Ванѓа наводно рекла дека ќе има огромна економска криза која ќе влијае на глобалната економија во 2024 година.

Ова може да се должи на фактори како што се зголемувањето на нивото на долгот, понатамошните геополитички тензии и промената на економската моќ од Запад кон Исток.

Сајбер нападите ќе бидат посилни и почести

Технолошки револуции

Видовитата Баба Ванѓа исто така имала визија дека ќе има голем напредок во квантното пресметување, пренесува History.co.uk.

Ако предвидувањето се покаже како точно, 2024 година би можела да покаже како расте моќта на вештачката интелигенција во општеството.

Напредокот во медицината

Последно, но секако не и најмалку важно, Баба Ванѓа го предвиде она што може да биде едно од најдобрите во медицинската област.

Според нејзините предвидувања, следната година би можела да биде година на нови лекови за неизлечиви болести, вклучително и Алцхајмеровата болест и ракот.

Инаку, таа „предвидувала“ настани до 5079 година, кога верува дека светот ќе престане да постои.