Лош ден за лирата:Турската валута на историски најниско ниво во однос на доларот

61

Турската лира денеска падна на историски најниско ниво во однос на американскиот долар.

Според податоците на берзата Forex, доларот денеска се продаваше за 27,5 лири во утринските часови, а по 11:00 часот благо зајакна за 0,25 отсто на 27,25 лири. На претходното затворање на берзата доларот имаше вредност од 27,18 лири.

Во последната година турската лира загуби 48 отсто од вредноста во однос на доларот.

Турската централна банка (ТЦМБ) во јуни започна циклус на зголемување на референтната каматна стапка, од 8,5 на 15 отсто, со цел во јули да ја зголеми на 17,5 отсто, а во август на 25 отсто.

На 21 септември ТЦМБ ја зголеми каматната стапка за дополнителни 500 базични поени на 30 отсто.