Кои се најголемите губитници од спасувачката програма на „Кредит Свис“? 

152
EPA-EFE/ENNIO LEANZA

Капиталот на дел од сопствениците на обврзници на „Кредит Свис“ (Credit Suisse) ќе биде избришан по преземањето на пропаднатата банка од страна на „УБС“ (UBS). Инвестициите во вредност од дури 16 милијарди швајцарски франци (17 милијарди долари) стануваат безвредни.

Швајцарскиот регулатор FINMA во неделата објави дека таканаречените дополнителни високи обврзници, кои нашироко се сметаат за релативно ризични инвестиции, ќе бидат отпишани на нула како дел од аранжманот со кој е спасен Credit Suisse.

Овој потег ги налути сопствениците на обврзници на Credit Suisse AT1 бидејќи нивната инвестиција е очигледно изгубена, додека акционерите ќе добијат исплати како дел од преземањето. Вообичаено, капиталните инвестиции ќе се класифицираат како секундарни во однос на AT1 обврзниците.

Затоа, одлуката „може да се толкува како ефективна подреденост на обврзниците на АТ1 акционерите“, велат кредитните стратези на Голдман Сакс во истражувачката белешка објавена во неделата.

„Тоа, исто така, ја претставува најголемата загуба што некогаш била нанесена на инвеститорите во АТ1 обврзници од создавањето на класата на средства по глобалната финансиска криза“, додаваат тие.

Сепак, потегот на FINMA не треба да биде шок, изјави Елизабет Рудман, глобален шеф на финансиски институции во DBRS Morningstar, за „Squawk Box Europe“ на CNBC во понеделникот.

„AT1 се таму за да ги апсорбираат загубите, така што не е изненадување“, рече таа. „Тие го направија тоа што требаше да го направат.

Обврзниците AT1, познати и како условни конвертибилни или „CoCos“, се вид на долг што се смета за дел од регулаторниот капитал на банката. Сопствениците можат да ги претворат во капитал или да ги запишат во одредени ситуации – на пример, кога стапката на капиталот на банката паѓа под претходно договорениот праг, пишува SEEbiz.

AT1 беа создадени по финансиската криза како начин да се префрли ризикот од даночните обврзници во кризни ситуации. Поради зголемениот фактор на ризик, тие често имаат повисоки приноси од другите обврзници.