На овие простори често имаме контури на медитеранска клима, бидејќи припаѓаме на еден од регионите кои се загреваат побрзо од глобалниот просек. Пролетта ќе биде потопла од просекот и тоа не е изненадување бидејќи секоја наредна сезона ќе биде потопла од истата сезона пред 50 или 20 години, посочува српскиот климатолог  Владимир Ѓурѓевиќ за РТС.

Оваа година зимата беше блага, а зимата ја одбележаа топли бранови, а не ледени бранови. Сите три зимски месеци имаа периоди со температури над нормалата.

Професорот Владимир Ѓурѓевиќ, вели дека во ситуација кога секоја година е потопла од онаа пред педесет години, не е изненадување што се случуваат необични работи. Ѓурѓевиќ нагласува дека луѓето придонеле за климатските промени и дека целиот регион е за 2,5 степени потопол отколку што беше пред почетокот на индустриската револуција.

„Ние припаѓаме на еден од регионите кои се загреваат побрзо од глобалниот просек, бидејќи целата планета е глобално потопла за околу 1,2 степени“, вели Ѓурѓевиќ.

Ѓурѓевиќ посочува дека причина за климатските промени е интензивното користење на нафтата и гасот за производство на енергија.

„Секоја година сакаме да произведуваме малку повеќе енергија. Фосилните горива се најголемиот виновник. Кога согоруваме фосилни горива, додаваме јаглерод диоксид во атмосферата и тој останува таму засекогаш. Јаглерод диоксидот е втор најважен стакленички гас по водената пареа. Со додавање на тој гас во атмосферата, малку го зголемуваме потенциометарот на ефектот на стаклена градина и планетата станува се потопла“, објаснува Ѓурѓевиќ.

Тој вели дека затоа временските шеми се менуваат, а работите не одат на подобро.

Тој предупредува дека нема подобрување и дека сè уште го следиме трендот кој постои 150 години – секоја година додаваме малку повеќе јаглерод диоксид во атмосферата од претходната.

„Можеби денес додаваме малку помалку отколку порано, но но и понатаму го додаваме. Потребни се длабоки реформи за да се сврти ова кон подобро. Мора да почнеме да додаваме помалку јаглерод диоксид во атмосферата, а не повеќе секоја година“, нагласува Ѓурѓевиќ.

Тој вели дека климата ќе се стабилизира само кога емисиите ќе бидат нула.

Што се однесува до временската прогноза, Ѓурѓевиќ вели дека следните десет дена ќе бидат своевидна клацкалка меѓу зимата и пролетта.

„Во следните денови ќе имаме малку постудено време, потоа ќе се вратиме на потопло време, по што ќе имаме уште едно студен бран. Нема да имаме стабилно време во следните 15 дена, туку ќе биде променливо“, истакнува Ѓурѓевиќ.

„Според сегашните прогнози, оваа пролет би требало да биде потопла од просекот, што не е изненадување. Секоја сезона што не очекува ќе биде потопла од истата сезона од пред 50 или 20 години“, нагласува Ѓурѓевиќ.

Посочува дека во наредните 15 дена ќе има малку повеќе врнежи од просечните за овој период од годината.

Како ќе биде времот во Македонија во наредните денови?

УХМР издаде предупредување дека утре времето ќе биде ветровито и студено со значително пониски дневни температури. Ќе дува силен северен ветер, наместа со брзина и над 70 километри на час.

Потоа во следните денови времето ќе биде стабилно со пониски утрински температури, а дневните ќе бидат во постепен пораст.