И во Бугарија една цена на рафт, друга на каса

58

Бугарското овошје и зеленчук се покажа дека е од Турција, утврдила Комисијата за заштита на потрошувачите, која констатирала 370 прекршоци од 350 контроли. Од нив, 150 се неправедни практики на крупните трговци, изјави за БТВ претседателот на комисијата Стоил Алипиев. Во моментов КЗП не врши контрола на малите дуќани бидејќи големите имаат поголем пазарен удел.

„Бугарското овошје и зеленчук се испостави дека е од Турција. Постои несовпаѓање во тежините. Цените се исти на штанд, но на каса излегуваат сосема различни. Ваквите практики го нарушуваат целиот пазар, бидејќи се предуслов за вештачко поскапување, појасни Алипиев, објави „24Часа.бг“.

Тој, исто така, даде пример на големи малопродажни синџири кои објавија дека артикалот е по нивната „најниска цена“, а всушност се покажува дека е поевтин во другите продавници.

Според неговите зборови, трговецот ја одредува цената на одредената стока, но пазарот одредува дали оваа цена е пазарна или не. На прашањето како е можно млечните производи да се продаваат по толку висока цена, претседателот на КЗП одговори дека „најверојатно има логично објаснување“ и дека друга институција треба да изврши проверка.

Истовремено, оранжерискиот зеленчук забележа рекордно поскапување. За помалку од еден месец, некои од нив поскапеа за 50 отсто во маркетите и трговските синџири. Поради високите трошоци, голем дел од производителите најавија нулта година и нема да ги засадат оранжериите.

„Производителите се притиснати од високите трошоци. Краставицата веќе се приближува до цената од 1 кг стек“, велат од Актив Консумерс.