Итно повлечена вакцината „БСЖ“ за бебиња произведена на Институтот „Торлак“

791

Вакцината против туберкулоза (БеСеЖе ), која се дава на бебињата веднаш по раѓањето, а која ја произведе Институтот за вирусологија, вакцини и серуми „Торлак“, итно е повлечена од употреба поради сомневање за нејзиниот квалитет и очекуваниот имунолошки одговор, кој „можеби е нецелосен“.

На 15 март оваа година, координаторот за отповикување побара итно повлекување на вакцината БеСеЖе поради „сомнежи во квалитетот на производот, односно потенцијалното отстапување на бројот на живи, атенуирани бактерии Bacillus Calmette-Guerin во однос на декларираниот број “, како што стои во документот во кој имала увид редакцијата на Нова.рс

„Да се сопре испораката и користењето на наведениот производ“, се вели во документот.

Институтот за вирусологија, вакцини и серуми „Торлак“ како национален, одговорен производител и носител на лиценца за лекот „БеСеЖе вакцина, лиофилизирана“ поради минимално отстапување од строгите барања на спецификацијата на лекот, донесе одлука за доброволно повлекување на серијата од споменатиот лек, со број 2710822 од територијата на цела Република Србија, соопшти Министерството за здравство.

Имено, веднаш штом се појави и најмало сомневање за отстапување од спецификацијата на предметната вакцина, Институтот „Торлак“ веднаш реагираше како превентивна мерка и ја повлече серијата од оптек. Согласно доставените информации од здравствените установи на територијата на Република Србија, Институтот за вирусологија, вакцини и серуми „Торлак“ на 16.03.2023 година ги повлече пронајдените количини од вкупно 834 ампули од предметната вакцина.

– Исто така, ве известуваме дека за да се одржи континуитетот на задолжителната имунизација на пациентите и да се елиминира можноста за недостиг на предметниот лек, Институтот за вирусологија, вакцини и серуми „Торлак“ истовремено ги снабди сите здравствени установи од планот на мрежата на здравствени установи со соодветна количина БЦГ вакцини – се наведува во соопштението.

Истовремено, Институтот за вирусологија, вакцини и серуми „Торлак“ веднаш по добиената информација за потенцијалното минимално отстапување од барањата за спецификација на предметната вакцина, ги извести сите здравствени установи и за повлекување на нејзиниот производ и за продолжување на континуирано снабдување со нови количини на соодветна вакцина до здравствените установи, а се со цел продолжување на задолжителната имунизација на населението во Република Србија со предметната вакцина.