ИСПРАВЕНА НЕПРАВДАТА: Постхумно наградени Метју Пери и Хари Белафонте

82

Здружението на актерите на екранот на Америка (SAG) ја исправи грешката направена од нивните британски колеги.

Организаторите на наградите БАФТА неодамна не се сетија и не му оддадоа почит на Метју Пери – во сегмент кој го опфати сеќавањето на починатиот актер меѓу двете доделувања на награди.

Пери беше постхумно одликувана синоќа во Лос Анџелес.

Исто како и Хари Белафонте.

Наоми Вотс го претстави сегментот, пофалувајќи ги покојните актери за нивниот придонес во професијата и белегот што го оставија.

„Изгубивме толку многу извонредни актери во изминатата година, но додека тие го допреа светот со својот талент, сите ја споделуваме нивната загуба“, рече таа.

„Ние кои работевме со нив, со нив, длабоко ја чувствуваме нивната загуба и нивното отсуство. Секако дека секогаш ќе ги паметиме“, додаде Вотс.

Пери ненадејно почина во октомври минатата година. Имаше 54 години.

Белафонте пак, почина во април минатата година. Почина на 96-годишна возраст.