За половина минута туширање на плажа ќе платите 20 центи

101

Членовите на Градскиот совет на град Крк на седницата на претставничкото тело расправаа за повеќе значајни теми и со мнозинство гласови го одобрија предлогот на Одлуката за давање согласност на општите услови за давање на услугата за користење јавни тушеви на плажите во градот.

Со таа одлука на комуналното претпријатие Векла му се овозможи да воведе систем за наплата на тушеви на јавните плажи, по цена од 20 центи со данок за половина минута користење туш, пишува Нови лист.

Како што им објасни на советниците директорот на Векла Данко Милониќ, летово во колекторските системи ќе бидат вклучени шест тушеви на градските базени. Тој објасни дека единствена и ексклузивна причина за враќање на фактурата е остриот скок на потрошувачката на вода, што се случи во последните години откако дотогаш инсталираните уреди за наплата мораа да се оневозможат поради неможноста да се фискализираат нивните претходни „сопственици на токени“.

Туш кабините сега ќе бидат опремени со уреди кои секоја нивна употреба ја регистрираат кај надлежните институции. Наплатата нема финансиски или профитни мотиви, туку само желба да се намали непотребната и неконтролирана потрошувачка на вода, а со тоа и загадувањето на животната средина, објасни Милониќ.