„Заспаната убавица“ не живее само во приказните:Доаѓа од Индонезија, спие по 13 дена, дури и јаде во сон

139

Една 17-годишна девојка од Индонезија, која повремено заспива неколку дена, е наречена „Трнорушка“ на реалниот живот.

Ека, која по потекло е од Бањармасин, во индонезискиот регион Јужен Калимантан, за прв пат се појави во вестите во 2017 година, кога локалните медиуми објавија дека спиела 13 дена директно, пренесува Одити Централ.

Од тој настан доживеала две загрижувачки епизоди, еднаш кога спиела речиси два дена и кога заспала повеќе од една недела. Набргу по ова, нејзините родители ја однеле во болница, но тестовите не покажале ништо необично или загрижувачки.

Младата девојка се разбудила по девет дена, а лекарите се уште не биле запознаени со проблемот со нејзината состојба.

Во понатамошната болничка истрага, нејзините симптоми покажаа дека таа боледува од хиперсомнија, ретка невролошка состојба поради која болните се чувствуваат претерано поспани во текот на денот, и поради тоа, тие можат да спијат по една недела.

Хиперсомнијата се појавува во многу облици и има многу причини – од невролошки оштетувања до генетски предиспозиции, како и физичка или емоционална траума.

Таткото на девојчето, Муљади, истакна дека неколку пати се обидел да ја разбуди, но безуспешно.

Интересно е што девојката наводно џвака и голта храна во сон, ако ја хранат родителите, а таа станува немирна кога треба да оди во тоалет, па физиолошките потреби ги прави само кога ќе ја земат родителите.

Моментално нема ефективни лекови за синдромот „Трнорушка“, сепак нејзините родители веруваат дека состојбата ќе и се подобри, за да може младата седумнаесетгодишна Ека да живее релативно нормален живот.