ЕДНОГЛАСНО: Додик реизбран за претседател на СНСД

41

Милорад Додик денеска беше едногласно реизбран за претседател на Сојузот на независни социјалдемократи (СНСД) на седмиот конгрес на партијата во Добој.

Додик го поддржаа 937 делегати кои учествуваат во работата на Парламентот и избираат претседател на партијата.

Тој им се заблагодари на сите делегати кои му дадоа поддршка, со порака дека му дале сила да продолжи да се бори за Република Српска, пренесува Срна.

Додик истакна дека поединци сакаат да ја намалат силата на СНСД, како и да им кажат на таквите дека тој е таму да се бори за стабилност и мир.

– Се бориме за слободата на српскиот народ. Уставот на Босна и Херцеговина зборува за правото на народите кои живеат во неа, а ние се залагаме за тоа – рече Додик во своето обраќање пред Собранието на СНСД по завршувањето на гласањето.

Тој повтори дека Босна и Херцеговина е наметната и принудена заедница и дека во некој нареден период може да има можност да се предложи договор за мирно раздвојување меѓу Република Српска и Федерацијата Босна и Херцеговина.

Додик рече дека СНСД останува посветена на партнерството со Србија, Русија и другите пријателски земји, како и со коалициските партнери во Српска.

Тој истакна дека ги почитува другите народи, но дека не поддржува мајоризација и дека е потребно присуство на свеста на сите народи.

Парламентот на СНСД избра и нов Главен комитет на партијата, кој брои 410 членови.

Во Собранието едногласно беше усвоен Статутот на партијата, кој содржи одредени новини кога е во прашање организацијата и зајакнувањето на довербата на членството во партијата и нејзините заложби.

На Собранието на СНСД во Добој присуствуваа повеќе од 2.000 гости, партиски симпатизери и други високи функционери од Српска, БиХ, Србија, Русија, Унгарија, Романија.