Европа подготвува план за вооружување за идните конфликти

33

ЕУ сака да ја стави својата одбранбена индустрија на воена основа, поставувајќи го својот план во нацрт-стратегија на европската одбранбена индустрија од 27 страници, пишува Политико.

Унијата има за цел да го промени начинот на кој го финансира и продава оружјето, поттикната од тековната војна на Владимир Путин против Украина и предупредувањата од западните земји дека воинствената Русија би можела да ја нападне членката на НАТО во наредните години.

Една од предложените мерки дури ја копира американската шема за продажба на странска војска, со што ќе се олесни продажбата на оружје на трети земји, додека пак, друга мерка ќе им олесни на владите да го преземат цивилното производство во итен случај.

Европа ја задржа одбранбената индустриска база од крајот на Студената војна, но таа не е доволно конкурентна, изјави за новинарите во средата претставник на Европската комисија. „Го има, но не сме во можност да го произведеме навреме и во доволна количина.

Нацртот, кој прв го објави Блумберг, не го вклучува износот на субвенциите – иако сигурно е дека ќе изнесува милијарди евра. Исто така, нема прецизна дефиниција за тоа колку капиталот за набавки на ЕУ треба да се канализира преку локалната индустрија. Деталите би можеле да се променат, пред комесарот за внатрешен пазар Тиери Бретон, да го претстави планот и придружниот предлог за финансирање на 5 март. Иако мандатот на Комисијата истекува по изборите за ЕУ ​​во јуни, дипломатите рекоа дека добиле гаранции дека планот ќе биде лансиран во следната Комисија – која најверојатно повторно ќе ја води претседателката Урсула фон дер Лајен.

Главната цел на Европската одбранбена индустриска стратегија, која не е обврзувачка, е блокот да помине низ „промена на парадигмата од итен одговор до одбранбена подготвеност“. Извор на финансирање е Европската инвестициска програма во одбраната.

„Тоа не е само финансирање, туку и програма за индустриска организација“, рече претставник на Комисијата.

Кога се работаи за побарувачката, Европската комисија сака да обезбеди европските влади да купуваат повеќе европска воена опрема и заеднички набавки на оружје за да ги направат трошењата поефикасни. Што се однесува на понудата, Брисел се обидува да ја направи Европската одбранбена и технолошка индустриска база (ЕДТИБ) помалку склона кон ризик и пофлексибилна, истовремено обезбедувајќи безбедност на снабдувањето за владите во случај на вонредна состојба преку создавање механизми за одбранбената индустрија која има приоритет над цивилните нарачки и компаните.

Брисел сака Украина да учествува во заедничките набавки како Киев да е членка на ЕУ.

„Сето ова е направено во договор со земјите-членки. Одбраната останува национална одговорност, можеме да се организираме за да ги подобриме работите заедно“, рече претставникот на Комисијата, инсистирајќи дека Брисел не работи на „грабање на моќта“.

Во нацртот влезе и една од најхрабрите идеи на Комисијата – да се копира американскиот систем, во кој Вашингтон директно потпишува договори со другите престолнини за да ја олесни продажбата на оружје – влезе во нацрт.

ЕУ ќе работи на каталог на она што е достапно низ целиот блок. Комисијата, исто така, финансиски ќе го поддржи создавањето залихи за да се намалат доцнењата во испораката до потенцијалните клиенти.

Текстот предвидува исклучок од Директивата за одбранбени набавки за да им дозволи на владите да додаваат нови земји на веќе потпишаните договори без да го рестартираат процесот на набавки.

Во документот, Комисијата се жали дека земјите-членки побрзале да купат повеќе оружје бидејќи безбедносното опкружување се влоши како последица на рускиот напад врз Украина, што предизвика скок во набавките од американските компании.

Европскиот инвестициски план во одбраната (EDIP) ќе го преземе Законот за поддршка на муниција (ASAP) и Зајакнувањето на европската одбранбена индустрија преку акт за заеднички набавки (EDIRPA) преку помагање да се поттикне соработката и заедничките набавки во текот на тековниот седумгодишен буџет на ЕУ, како и поддршка на развојот на оружјето финансирано од Европскиот фонд за одбрана и индустриското зајакнување.