Државата Њујорк ќе обезбеди финансиска помош за локалните медиуми за вработување и задржување на новинари

25

Државата Њујорк нуди до 90 милиони долари даночни кредити на новинските куќи за да ангажираат и задржуваат новинари во обид да помогне во заживување на намалената локална информативна индустрија.

Даночниот кредит го намалува износот на данокот што го плаќате и може да помогне да се вратат парите во форма на поврат на данок или даночен кредит.

Печатената индустрија во САД е во долг пад од различни причини, од кои најголема е загубата на приходите од реклами, бидејќи се префрли од примарно печатење на главно дигитално. Тоа ги поттикна пратениците од државата Њујорк да помогнат со мерката донесена во државниот буџет.

Тригодишната програма на Њујорк им овозможува на некои новински организации да ги искористат предностите на даночните кредити што се враќаат секоја година, при што секоја добива до 320.000 долари даночни кредити годишно.

Државниот сенатор Бред Хојлман-Сигал, демократ кој го спонзорираше законот, рече дека зачувувањето на работните места во новинарството е од витално значење за здравјето на демократијата. Како доказ, тој го наведе неуспехот на ослабените њујоршки медиуми да ја истражат позадината на Џорџ Сантос, републиканец кој измислил многу детали од неговата животна приказна додека не бил избран во Конгресот.

Иако даночниот кредит е наменет за малите вести од заедницата, поголемите медиумски организации исто така би можеле да имаат корист. Даночните олеснувања генерално би биле достапни само за новински куќи кои не се на листата, иако ќе има исклучок за одредени медиумски компании поради намалениот тираж.

Хојлман-Сигал рече дека е отворен за ревизии за проширување на законот за да ги вклучи непрофитните новински организации и медиумите само за дигитални, кои во моментов се изоставени од програмата.

„Ова е прв пат во американската историја да создадеме структура на даночни кредити за поддршка на новинарството“, рече Џон Слеус, претседател на NewsGuild-CVA, синдикатот на новинари.

Законодавците во неколку држави измериле различни пристапи за да им помогнат на новинските организации кои се борат да преживеат.

Државните влади во Калифорнија и Ново Мексико помагаат во финансирањето на локални информативни програми.

Законодавниот дом на Калифорнија разгледува нацрт-закон со кој технолошките гиганти како Гугл, Фејсбук и Мајкрософт ќе треба да плаќаат процент од приходите од реклами на медиумските компании за да се поврзат со нивната содржина. Google неодамна попушти со привремено отстранување на калифорниските вести од резултатите од пребарувањето на некои корисници.

Во Илиноис, пратениците предложија програма за стипендии за новинарство, даночен кредит и барање вестите да ја известуваат состојбата за плановите да ги продадат своите операции четири месеци однапред. Во Конектикат и Илиноис, тие би наложиле дел од парите што државата ги троши за рекламирање да оди на локалните медиуми.

Повеќето од мерките што напредуваа оваа година беа спроведени во државите под контрола на демократите. Но, Ана Бругман, директорка за политика на Ребилд локал њуз (Rebuild Local News), која се залага за државна помош за новинарството, рече дека постои интерес за идејата и во републиканските држави, и истакна дека таквите иницијативи може да бидат скапи.

Низ САД, 203 окрузи немаат локален печат за вести, според извештајот минатата година на Новинарската школа Медил на Универзитетот Нортвестерн. Повеќе од 1.500 – скоро половина од окрузите – имаат само по еден локален весник.

Програмата на Њујорк, која ќе започне во 2025 година, ќе ги подели даночните кредити на два дела, со околу 4 милиони долари даночни кредити достапни за да им се помогне на редакциите да ангажираат персонал и 26 милиони долари кредити за задржување на персоналот.

Редакциите би можеле да добијат даночни кредити во вредност од 5.000 долари за секое ново вработување, ограничено на 20.000 долари или вкупно четири нови позиции. Редакциите би можеле да добијат до 300.000 долари даночни кредити за да го задржат персоналот.

„Во време кога има толку многу информации, обучените новинари кои можат да поставуваат тешки прашања и да бараат одговорност од избраните функционери и други јавни личности се клучни за нашата демократија“, рече државниот сенатор Џереми Куни, демократ кој претставува делови од областа Рочестер во западен Њујорк.