Глетка која шокира:Пурпурна маглина го голта небото навечер во шведско гратче

117

Ноќното небо над Трелеборг, мало гратче на јужниот брег на Шведска, почнало да блеска неверојатно виолетово кога паѓаше ноќта, а некои жители беа многу исплашени.

Виолетовата нијанса е предизвикана од новиот енергетски ефикасен систем за осветлување инсталиран на еден од најголемите насади со домати во земјата, кој се наоѓа недалеку од градот.

Во Гизлоу, мало гратче на 10 минути источно од Трелеборг, операторите во насадите со домати започнаа да користат нов ЛЕД светлосен систем кој заштедува енергија и свети пурпурно. Системот треба да ја продолжи сезоната на растење на зеленчук.

Жителите на Гислов и Трелеборг се пожалиле дека силните светла им пречат навечер затоа што блескаат во своите домови. Како резултат, на 6 ноември, операторите започнаа да ги исклучуваат светилките помеѓу 17 и 23 часот.

Невообичаена виолетова магла најчесто се забележува кога има ниски облаци на небото, кои потоа ги осветлуваат ламбите одоздола. Сопствениците на плантажата издале соопштение за необичниот ноќен спектакл.

 „Како прв чекор, решивме да ја затвориме целата постројка навечер. Иако ова ќе биде чекор назад за нас, ние во никој случај не сакавме да ги разгневиме жителите. Ние само сакавме да заштедиме електрична енергија и да произведеме повеќе зеленчук “.

Извор:www.dailynews.co.uk