Вучиќ: Мислам дека сме на работ на светски конфликт

437
Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, во програмата „Утро“ на ТВ Прва зборуваше за повеќе актуелни теми – Косово, претстојните избори, состојбите во регионот и светот.

На почетокот на гостувањето тој зборуваше за неодамнешната посета на Брисел. Коментирајќи ги последните настани во Бањска, претседателот рече дека Србија не е во лесна позиција, но дека нема причина за загриженост.

Ќе ја туркаме земјата напред“, рече Вучиќ и додаде дека Србија е подготвена да ги исполни работите кои не се однесуваат на признавањето на т.н. на Косово и членство во ОН.

„Но, некој мора да формира ЗСО, а Приштина не го сака тоа, не сака да формира ЗСО. Албанците измислуваат финта по финта, не измамија никого ниту во Европа, ниту во САД“, велат претседател и рече дека се се прави на штета на нашиот народ КиМ.

Претседателот рече и дека не побарал никакво мотивационо писмо, како што рече Курти.

„Реков дека сме подготвени да ги исполниме нашите обврски, а потоа ставив запирка и додадов дека не можеме да прифатиме ништо поврзано со признавање на Косово или членство во ОН. Тоа го кажав и во Охрид и во Кишињев, го кажав тоа секој пат зборуваше“, рече Вучиќ.

Вучиќ рече дека има политички актери од многу земји кои не сакаат да го видат Заедницата на српските општини.

„Не помина. Не морам да кажам кои се тие соседи. Сите знаат“, рече тој.

Претседателот на Србија изјави дека нема краен рок за постигнување договор за нормализација на односите меѓу Белград и Приштина.

Вучиќ рече и дека мисли дека светот е на работ на светски конфликт.

„Западот сака да ја зачува својата доминација, а во воена смисла се виде дека најмоќните воени сили, како САД и Израел, имаат многу пукнатини и се гледа дека некои помали можат да се борат против нив. Кога некој ќе почувствува крв и кога ќе помисли дека може, ќе продолжи да го прави тоа. Ова се опасностите со кои се соочуваме. Во Украина гледаме дека ситуацијата е тешка и дека Западот тешко ќе го победи Русите, исто како што на Русите ќе им биде тешко да ги поразат Украинците“, изјави Вучиќ.

Претседателот посочи дека многу земји бараат поинаков поредок во светот.

„Сега имате таква ситуација, тогаш Кина и Америка се изоставени од директни конфликти. Но, Америка јасно и отворено и помага на Украина, како и јасно, отворено и недвосмислено на Израел, од финансиска до помош во алатки и оружје. Така, за жал, се приближуваме до тоа „Антагонизмите се зголемуваат. Желбата за поинаква дистрибуција на стоки во светот се зголемува и луѓето сакаат, а многу, многу земји сакаат поинаков поредок во светот“, рече тој.

„Не го погодив тоа кога зборував во ОН. Распоредете ги фактите, поставете ги правилно просториите и донесете заклучок“, додаде претседателот.

Вучиќ рече дека целиот свет оди во лоша насока.

„Затоа ни треба безбедност и стабилност, да ја заштитиме нашата земја, а не да ја напаѓаме како што прават некои“, рече Вучиќ.

Запрашан дали можеме да ја зачуваме безбедноста и стабилноста додека остануваме на оваа позиција, претседателот рече дека тоа веќе се прави.

Зборувајќи за изборите, Вучиќ рече дека претходно и кажал на опозицијата дека ќе победи на изборите кога и да побараат.

Тој рече дека изборите најверојатно ќе ги распишат в среда или четврток и дека се исполнети сите барања кои биле поставени.

„Не знам точно, среда или четврток. Но за седумнаесетти, тоа е јасно. За седумнаесетти, да. Ги исполнивме сите барања, и непишани и погрешно напишани. Ги исполнивме сите барања. Само, гледам. тие не се фалат со тоа, бидејќи никогаш не исполниле ниту едно барање. Ние ги исполнуваме. За нас тие се претставници на поранешниот режим, претставници на значителен дел од граѓаните. Ние ги почитуваме. Тие бараат враќање на моќ“, рече Вучиќ.

„Зошто се важни изборите. Важно е кој и да победи да има јасен мандат до 2027 година. Нема да има избори до 2027 година. Заклучокот е дека има јасен мандат за периодот што треба да не доведе до точка каде што таму не е враќање во минатото, туку одење напред. Имаме Експо 2027, околу него мора да се обедини цела држава, кој и да победи“, рече Вучиќ и додаде дека ќе излезе со пресметка колку ќе бидат пензиите и платите. но дека ќе треба да почека до вторник за да ги види проценките на ММФ.

Овие избори, како што рече, се клучни и одлучувачки избори за иднината на Србија.

„Вчера ми ги покажаа податоците, дека 86 отсто од нападите од опозицијата беа насочени кон мене. Тоа е нормално и ништо страшно. Мора да се навикнеш. Има причина зошто сум горд, зошто е така Би можел да изберам поудобна позиција, природно е човек да го направи тоа. Ќе видите и политичари кои не сакаат да држат лутина против никого, или да склучуваат договори штом ќе излезат од студиото. Имате списоци на политичари кои никогаш не напаѓаат, бидејќи знаат дека можат да работат со нив. И јас сум горд што не можат да го направат тоа така лесно со мене“, рече претседателот.