Во водите кај Будва е уловена сина ајкула долга повеќе од три метри/ФОТО

314

Рајко Бојановиќ, член на спортскиот риболов клуб „Ширун“, уловил сина ајкула во водениот дел на Будва, тешка меѓу 150 и 200 килограми.

Модруљот, или сината ајкула, е долг повеќе од три метри, а бил фатен на отворено море на пловечка долга линија, пренесува РТЦГ.

 

Бојановиќ рече дека ајкулата ќе биде препарирана во Природонаучниот музеј на Црна Гора, а изложбата е планирана за септември годинава.

Препарираната ајкула ќе се користи во музејот за едукативни цели, изјави Илија Ќетковиќ, научен соработник во Институтот за морска биологија во Котор.

Тој објаснува дека сината ајкула не е вид чиј риболов е забранет во Црна Гора.

„Тоа е најчестиот вид од групата пелагични ајкули во светот. Случајниот улов е вообичаен за време на риболов на туна и сабјарка. Медитеранската популација се смета за загрозена од релативно неодамна“, вели Ќетковиќ.

Во моментов, како што појаснува, се ажурира списокот на заштитени видови на Црна Гора, а Институтот веќе доставил список на видови, меѓу кои е и синото ѕвонче.

Уловите и видувањата на сината ајкула од изминатите години покажуваат дека најчесто се среќава во водите на Јадранот во текот на пролетта.

Модруљот е обичен и постојан жител на Јадранот, како и на поголемиот дел од светските мориња.