Венера, планетата на љубовта, на 4 декември влегува во магнетната Шкорпија каде што носи зголемена страст, љубомора, но и судбоносни врски.

Ова не е царство на безгрижни флертувања или случајни љубовници. Наместо тоа, тоа е област каде што емоциите се длабоко колку океанот и страстите беснеат како шумски пожари.

Во астрологијата присуството на Венера во знакот на Шкорпија е сложено и предизвикувачко усогласување. Ова се должи на репутацијата на Шкорпија за длабочина, интензитет и тенденција да се соочи со потемните аспекти на љубовта и врските.

Трансформација

Венера, планетата која управува со нашите концепти за љубов, убавина и задоволство, се наоѓа на непозната територија кога ќе се пресели во Шкорпија.

Обично поврзана со хармонични врски и нежна вештина на шарм и привлечност, Венера е принудена да го замени своето вообичаено светло и проѕирно држење за интензивната и длабока енергија на Скорпијата.

Скорпијата не е заинтересирана за одржување фасада или да се занимава со плитки размени, овој знак е воден од потрагата по љубов која е сеопфатна. Природата на Шкорпијата е да ги испитува и истражува сенките, не само заради тоа, туку и да разбере и трансформира. Таа сака да ја открие вистината за нештата, особено кога станува збор за психолошките основи на стравот, динамиката на моќ, сексуалноста и длабоко вкоренетите желби.

Во практична смисла, кога Венера ќе престојува во Шкорпија, пристапот кон врските претрпува длабока промена. Површната забава ја губи својата привлечност бидејќи копнежот за значајни врски што ја возбудуваат душата има приоритет. Желбата за длабочина и психичка интимност расте, а луѓето се чувствуваат принудени да бараат врски кои ветуваат не само партнер, туку и сродна душа. Под Венера во Шкорпија, самата љубов може да стане сеопфатна потрага.

Границата помеѓу љубовта и опсесијата се брише

Тоа е време кога емоциите можат да се засилат, каде врвовите на радоста можат да бидат исто толку интензивни како и длабочините на очајот. Врската која се бара во овој период не е само физичка или емоционална, туку и духовна. Тоа е трансформативен период, каде што чинот на љубов кон друг може да стане катализатор за лична еволуција и промена. Сепак, таквиот интензитет доаѓа со свои ризици. Венера во Шкорпија може да ги замагли границите помеѓу љубовта и опсесијата, правејќи го овој период во кој некој може да се најде во немилосрдно гонење на предметот на нивната љубов, или пак, да стане фокус на такво непоколебливо внимание. Клучот во овој период е да се канализира интензитетот во создавање позитивни трансформации во односите, наместо да се дозволи тој да се манифестира како контрола или посесивност.

За оние кои сакаат да се движат низ немирните води на Венера во Шкорпија, потенцијалните награди се огромни. Овој период дава можност за продлабочување на односите на начин што можеби никогаш нема да го имаат под полесни, поповршни транзити. Тоа е можност двајца луѓе не само да се разберат, туку подобро да се разберат себеси низ огледалото на другиот.

Моќни и страсни врски

Како заклучок, транзитот на Венера низ Шкорпија навистина може да биде тежок и предизвикувачки период, но подеднакво е оптоварен со потенцијал за длабоки емоционални и духовни награди. Ако некој е подготвен да се соочи со длабочините, да се справи со целиот опсег на човечки емоции и да се трансформира заедно со друг, Венера во Шкорпија може да биде период на моќна, страсна и трајна врска.