Брнабиќ се согласи со барањето на опозицијата: Белградските и локалните избори ќе се одржат на 2 јуни

27
Властите во Србија денеска ги прифатија барањата на опозицијата, заедно со изборите во Белград, закажани за 2 јуни, истовремено да се организираат и преостанатите локални избори, а заедно со оваа одлука, се огласи и претседателката на државниот парламент, Ана Брнабиќ. измени на Законот за локални избори, а опозициските партии одговорија најавена за утре.

„По 17 дена разговори со сите пратенички групи и исцрпување на сите можности за разговори, во консултација со претседателот на Србија, Александар Вучиќ, донесов одлука да се прифати барањето на опозицијата … која ми доставија во текот на разговорите, а сите избори да ги наречам дека времето „паѓа“ за јули и август и дека сите ќе се одржат на 2 јуни“, рече Брнабиќ на прес-конференцијата.

Брнабиќ изјави дека за тоа ќе биде потребна измена на Законот за локални избори и дека е важно тоа да се направи што е можно поскоро, па затоа побара предлогот да биде потпишан од најголем број пратеници и законот да биде усвоен до викендот.

Таа рече дека е направен преседан за кој смета дека не е добар, но дека е убедена дека за такво нешто има двотретинско мнозинство во парламентот и дека Србија е во многу тешка ситуација и под голем притисок, јави Бета.

„Во такви околности потребна ни е што поголема внатрешна стабилност и единство, што е можно поголема политичка кохезија и да се стави крај на сите поделби, колку што можеме. На тој начин добиваме време и енергија за да ги решиме овие проблеми. Доколку ситуацијата во за која Србија смета дека е поинаква, а мојата одлука би била поинаква“, рече таа.