Амстердам ќе биде дел од експериментална продажба на канабис легално произведен во Холандија

83

Амстердам, заедно со други холандски градови, ќе учествува во експеримент за продажба на канабис легално произведен во Холандија, земја позната по својата толеранција на лесни дроги, објави холандската влада.

Додека се толерира потрошувачката и продажбата на хашиш, канабис и нивни деривати, синџирот на снабдување е нелегален, а продадените наркотици главно се шверцуваат во земјата, особено преку разни мафии.

Со интеграцијата на Амстердам, експериментот сега вклучува 11 општини и има за цел да дефинира дали е можно регулирано производство, дистрибуција и продажба на канабис.

Проектот ќе овозможи и контрола на квалитетот на наркотиците и анализа на влијанието на таквиот пристап врз криминалот, безбедноста и јавното здравје.

Експериментот треба да започне во декември во Бреда и Тилбург, два града на југот на земјата.

Холандската влада посочи дека источниот кварт на Амстердам е избран да учествува во експериментот, додека некои градови ќе го започнат експериментот на почетокот на 2024 година.

Експериментот беше одобрен во 2019 година, а мнозинството легални производители беа именувани во 2020 година. Сепак, неговото лансирање, првично планирано за 2022 година, беше одложено неколку пати.

Експериментот ќе трае најмалку четири години.