По притисокот од активистите: Париз ќе го забрани јавањето пони во парковите

86
EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Париз ќе го забрани јавањето пони во своите јавни паркови од 2025 година. Одлуката доаѓа по кампањата на активистите за правата на животните кои предупредуваат дека коњите се малтретирани. Јавањето пони се популарни со децении во париските паркови како Шамп де Марс, Парк Монсо и Парк ду Луксембург, главно за време на викендите и за време на училишните празници.

Групите за заштита на животните со години водеа кампања за забрана на јавање пони и се жалеа на условите, во кои се чуваат.

„Коњчињата не се играчки. Децата ништо не учат за нив од овие прошетки и не се создава никаква емотивна врска. Тоа само ги претвора коњчињата во забавни предмети“, вели Амандин Сансивенс, активистка од групата Paris Animaux Zoopolis (PAZ).

Петицијата на ПАЗ за забрана на јавање коњи собра повеќе од 8.400 потписи. Во јули, градските власти одлучија постепено да ги укинат лиценците на операторите за јавање пони.

Компанијата AnimaPoney понуди јавање пони во неколку париски паркови, но мораше да намали. Директорот на компанијата Стефан Мишо рече дека неговите коњчиња работат само околу 150 дена годишно. Тој додаде дека со нив работи 35 години и дека „имаат се што им треба“.