Прв состанок на високо ниво за Паркот Преспа

Министрите за животна средина на Република Северна Македонија Насер Нуредини, на Албанија, Бленди Коси и на Грција Костас Скрекас како и амбасадорот на Европска...

Нуредини: Ковид кризата отвори можност за опоравување на економијата на „зелен“...

Ковид кризата беше стрес – тест за сите институции и никој од нас не беше подготвен. Но, од друга страна отвори можност и предизвик...

Законот за отпад ќе ја претвори Македонија во европска депонија

Во Собранието во тек е постапка за усвојување на новиот Закон за справување со отпад и тоа со европско знаменце, со цел да се...

Алармантен извештај на IPCC за климатските промени: Влијанијата ќе не погодат...

Климатските промени фундаментално ќе го преобликуваат животот на Земјата во следните децении, дури и ако луѓето можат да ги скротат емисиите на штетни гасови...

Градовите Умео, Тампере и Фуншал дишат најчист воздух во Европа

Шведскиот град Умео, финскиот Тампере и португалскиот Фуншал имаат најчист воздух во Европа, според Европската агенција за животна средина (ЕЕА). Градови со најзагаден воздух се...

Фер транзиција во регионите со јаглен на Западен Балкан и Украина

Иницијативата за регионите со јаглен во транзиција на Западен Балкан и Украина ќе одржи годишен состанок на 23 и 24 јуни за поддршка на...

Европски зелен појас со награда за општина Кочани за зачувување на...

Општина Кочани доби награда од Европскиот зелен појас за нејзините досегашни активности и работењето за зачувување на природата и на биолошката разновидност. Меѓу земјите...

Во пчеларството најмногу се чуствуваат климатските промени

- Во пчеларството најмногу ги чувствуваме климатските промени бидејќи последните неколку години добиваме минимални количини на мед, а во одредени региони нема воопшто никакви...

Македонија има план за декарбонизација на државата

Македонија проектира 63 конкретни мерки што треба да се спроведат со цел нашата држава до 2030 година да постигне намалување на емисиите во воздухот...

„За“ и „против“ изградба на спорната мини хидроцентрала на Мала Река

Зелената партија ДОМ ѝ се придружува на граѓанската иницијатива Грин.Орг за распишување на референдум за изјаснување на граѓаните на Кочани за изградба на мала...

Научници: Климатските промени предизвика априлски мраз во Франција

Научници тврдат дека мразот што предизвика значителна економска загуба во централниот лозарски регион во Франција оваа година, веројатна е последица од климатските промени. Извештај од...

Планинари изградија импровизиран мост од дрвја на Лешничка река

Дванаесет планинари изградија нов импровизиран мост преку Лешничка река во месноста Лешница на Шар Планина откако истиот таков премин беше целосно оштетен и неупотреблив...

Линданот од ОХИС преку Солун ќе патува за Франција

Отстранувањето на малата токсична депонија ќе почне идниот месец. Процесот на чистење ѝ е доверен на грчката фирма „Полиеко“, а со оглед на тоа...

Започна чистењето на дива депонија покрај патот што води до изворите...

Град Скопје заедно со ЈП „Комунална хигиена“ започна со чистење на големата депонија створена меѓу патот што води од Сарај кон село Рашче и...

Кој ги штити платформите на Матка кои можат да го загрозат...

Платформите поставени на вештачката акумулација „Матка“ можат во лоши хидролошки услови да ја доведат во опасност браната, која е објект од прва категорија и...

Попова Шапка доби Информативно – Едукативен центар и две соларни еко...

Информативно - Едукативниот Центар е лоциран во срцето на Ски-центарот “Попава Шапка“, во близина на манастирскиот комплекс на Попова Шапка. Целта на едукативното катче...

Кампањата „Чиста Преспа Моја Преспа“ продолжува/ФОТО ГАЛЕРИЈА

Се слушна гласот на граѓанските организации, бизнис заедницата и други институции, а се вршеше и едукација на децата од градинките и учениците со акцент...

НЛБ Банка во еколошка акција заедно со амбасадата на Република Словенија

По иницијатива на Словенечката амбасада во РС Македонија НЛБ Банка зема учество во рамките на еколошката акција за чистење на Марковиот Манастир и неговата...

Во Корнвол поставена скулптура посветена на рециклажата

Во Корнвол по повод Самитот на Г-7 е поставена скулптурата со ликовите на лидерите, направена по примерот на познат споменик на Планината Расмор во...

Репрогласувањето на НП Маврово е клучно за опстанокот на балканскиот рис

Иако се смета за национален симбол и се наоѓа на монетите, балканскиот рис освен декларативно, всушност не се штити од страна на државата. - За...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО

Анкети