Американската амбасадорка Брнз во посета на Националниот парк „Галичица“ во Охрид

Амбасадорката на САД, Кејт Брнз, денеска имаше работна посета на Јавната установа „Национален парк Галичица“, при што се запозна со работата на Националниот парк,...

УНЕСКО ги призна буковите шуми на Длабока Река како светско транснационално...

Нашата држава доби ново подрачје признато од УНЕСКО како светско природно наследство, буковите шуми на Длабока Река како дел од Националниот парк Маврово. - Локалитетот...

ДИЖС: Извршен надзор над депонијата во Росоман, изречени казни

Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) информира дека минатата недела инспектор изврши надзор над депонијата во Росоман, која често се опожарува во летниот периот...

Новинарот Зоран Ѓорѓиев, лауреат на натпреварот за зелена економија

Дописникот од Струмица на телевизија Сител и весникот ВЕЧЕР, Зоран Ѓорѓиев е победник на вториот повик за новинари и медиуми за истражување и промовирање...

Во Стојаково пребројани 47 активни гнезда на штркови

Месната заедница од Стојаково во Богданци неодамна ги преброја активните гнезда на штркови, при што установи дека има 47 гнезда, 94 возрасни и 163...

„Пејпар Мил“ со Сертификат за подобност за користење на хартија за...

Престижниот германски институт ISEGA ја сертифицираше единствената фабрика за рециклажа на хартија во земјата и производство на хартиени производи „Пејпар Мил“ од Кочани со...

Уметничка акција посветена на климатските промени

Центарот за современи уметности Скопје создаде уметничка акција во главниот град посветена на климатските промени наречена „Климатски баланс“. Целта на акцијата е да се подигне...

Државите од Дримскиот Басен во нова фаза на соработка

Претставници од земјите вклучени во проектот „Дримски Басен“ ја одржаа Осмата конференција, на која е направен осврт на целокупниот процес за соработка за управувањето...

Медалите на Олимписките игри во Токио направени од рециклирана потрошувачка електроника

Претставникот на организацискиот одбор на Олимписките игри во Токио, Јуки Арата, објави за видот на материјалот од кој ќе бидат направени медали за спортистите. –...

Зајакнати контроли за спречување на опожарувања на депонијата Доброшинци кај Струмица

Државниот инспекторат за животна средина на 7-ми јули спроведе вонреден инспекциски надзор на депонија лоцирана во близина на селото Добрашинци што се користи за...

Водата во Охридското Езеро чиста и безбедна за капење и рекреација

Водата во охридското Езеро е од прва категорија што значи дека е микробиолошки и хемиски чиста и исправна за капење и рекреација. Последните анализи на...

Нов инспекциски надзор во Пејпар Мил по пријава на граѓани

Државниот инспекторат за животна средина на 7-ми јули спроведе вонреден инспекциски надзор во „Пејпар Мил“, за да утврди зошто има видлив чад и повремен...

Нуредини: Историски исчекор за конечна заштита на Шар Планина

Откако минатата недела, пратениците во Собранието на Република Северна Македонија со мнозинство од 66 гласови, за жал не 90 како на првото читање, го...

Од 13 јули ќе почне чистењето на линданот од малата депонија...

Привршуваат подготовките на почеток на чистењето на малата депонија со линдан во кругот на ОХИС. Министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини...

Општина Битола во функција става Зелен катастар и Катастар на загадувачи...

Општина Битола ја дополни програмата за животната средина за 2021 година со која ќе го зајакнува приодот кон заштитата на квалитетот на амбиенталниот воздух. Со...

Гори депонијата Буково, се шири токсичен чад низ воздухот

Како и секоја година летно време, во ек на туристичката сезона во Охрид, депонијата Буково гори. Со недели гори. Смрди особено ноќе и сабајле...

За европјаните климатските промени се најитен проблем во светот

Последниот Евробарометар покажува дека за граѓаните на ЕУ најсериозниот проблем со кој се соочува светот во овој момент се климатските промени, јави дописничката на...

Ќе ја заштити ли законот Шара од шумската и градежната мафија!?...

Шар Планина стана национален парк откако пратениците во Парламентот го изгласаа Законот за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк. Со оваа...

Нуредини: Нашето членство во ППЦА ќе ја забрза транзицијата кон почисти извори на...

Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини се обрати на тркалезната маса за Европа на тема „Ревитализација на енергетските заедници и можности...

Во пет општини ќе се спроведе пилот- проект на ГЕФ/УНЕП за...

Проектот „Промовирање на одржливо управување со земјиштето преку зајакнување на правната и институционалната рамка, градење на капацитети и реставрација на најранливите планински предели“, финансиран...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО

Анкети