Репрогласувањето на НП Маврово е клучно за опстанокот на балканскиот рис

Иако се смета за национален симбол и се наоѓа на монетите, балканскиот рис освен декларативно, всушност не се штити од страна на државата. - За...

Над 150 ученици од целата држава ќе добијат пари за иновативни...

Вкупно деветнаесет основни и средни училишта од целата држава ќе реализираат зелени проекти за зачувување и унапредување на животната средина и биодиверзитетот. Проектите се наградени...

Производството на пластика во светот се намали поради пандемијата

Само по трет пат од почетокот на индустриската ера (Втората светска војна), годишното производство на пластика опадна за 0,3 проценти во 2020 година, поради...

Проектот за регулација на Градечка Река во Виница продолжува со втора...

Општина Виница ќе го продолжи проектот за регулација на Градечка Река, со спроведување на втора фаза за делот од нејзиното корито што поминува низ...

Шара – македонскиот дијамант на чекор до прогласување во национален парк

Во оваа пригода министерот разговараше со планинарски водачи, сопственици на локален етно-ресторан, сопственици на бачила и понудувачи на алтернативни форми на туризам, како фрирајдинг...

Исечени 13 дрва на „Орце Николов“ поради реконструкција на улицата/ФОТО

Екипи на ЈП „Паркови и зеленило“, утринава отстрануваат 13 дрва поради реконструкција на улицата „Орце Николов“, на потегот од раскрсницата со улица „Ленинова“ до...

Градска компостара во секоја општина која ќе произведува органско ѓубриво

Со компостари во секоја општина, каде населението и чинителите од бизнис заедницата ќе го одлагаат градинарскиот и отпадот од храна, а од него наместо...

Канцерогениот хром од депонијата во Југохром ќе се исчисти за 4...

За прв пат, Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) вклучува приватни компании што ќе помогнат да се најде решение за проблемот со...

„Ековита” прави анкета меѓу неготинци за тоа дали се против најавената...

Здружението на граѓани „Ековита” прави анкета меѓу неготинци, за тоа дали се против најавената гасна централа кај Неготино. Претседателот на Здружението, Сашко Тодоров вели...

Фабриката која ќе нè спаси од ѓубрето, ќе ни ја загади...

Ако по нешто можеме да се пофалиме дека одлично го правиме, тоа е дека сме рекордери о фрлање на ѓубре. За тоа сведочат дивите...

Секој ден упорно гори и нè труе!

Депонијата во Добрашинци секој ден упорно гори и нè труе, а бидејќи, за жал, нема некое организирано тело кое ќе се зафати со овој...

Во минатото полно со фазани и еребици, денес овци пасат вo...

Од споменик на природата во споменик на негрижата. Арборетумот во Општина Гази Баба, во близина на скопското село Трубарево, е пример како нешто грижливо...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО

Анкети