Градска компостара во секоја општина која ќе произведува органско ѓубриво

Со компостари во секоја општина, каде населението и чинителите од бизнис заедницата ќе го одлагаат градинарскиот и отпадот од храна, а од него наместо...

Од 1 декември – едно најлонче, едно алтанче!

Државата воведува дестимулативна мерка за користење на пластичните кеси, или попознати како најлончиња. Со закон се воведува ваквите кеси од 1 декември да им...

Кој ги штити платформите на Матка кои можат да го загрозат...

Платформите поставени на вештачката акумулација „Матка“ можат во лоши хидролошки услови да ја доведат во опасност браната, која е објект од прва категорија и...

Во минатото полно со фазани и еребици, денес овци пасат вo...

Од споменик на природата во споменик на негрижата. Арборетумот во Општина Гази Баба, во близина на скопското село Трубарево, е пример како нешто грижливо...

Линданот од ОХИС преку Солун ќе патува за Франција

Отстранувањето на малата токсична депонија ќе почне идниот месец. Процесот на чистење ѝ е доверен на грчката фирма „Полиеко“, а со оглед на тоа...

М-р Кире КОЛЕВСКИ: Како да се изгради успешен систем за гасење...

Како и секоја година и оваа сме сведоци на уште едно „изненадување“ кое ни го приреди Мајката Природа во соработка со нашата неподготвеност и...

Канцерогениот хром од депонијата во Југохром ќе се исчисти за 4...

За прв пат, Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) вклучува приватни компании што ќе помогнат да се најде решение за проблемот со...

Тетовски нуркачи дел од еко-акција за вадење тони отпад од Јадранското...

 Членови на Македонско-хрватското друштво (МХД) и еколошко – нуркачкиот клуб „Пена“ од Тетово минатата недела беа дел од еколошката акција во Хрватска, каде се...

Кампањата „Чиста Преспа Моја Преспа“ продолжува/ФОТО ГАЛЕРИЈА

Се слушна гласот на граѓанските организации, бизнис заедницата и други институции, а се вршеше и едукација на децата од градинките и учениците со акцент...

Шара – македонскиот дијамант на чекор до прогласување во национален парк

Во оваа пригода министерот разговараше со планинарски водачи, сопственици на локален етно-ресторан, сопственици на бачила и понудувачи на алтернативни форми на туризам, како фрирајдинг...

„За“ и „против“ изградба на спорната мини хидроцентрала на Мала Река

Зелената партија ДОМ ѝ се придружува на граѓанската иницијатива Грин.Орг за распишување на референдум за изјаснување на граѓаните на Кочани за изградба на мала...

Фабриката која ќе нè спаси од ѓубрето, ќе ни ја загади...

Ако по нешто можеме да се пофалиме дека одлично го правиме, тоа е дека сме рекордери о фрлање на ѓубре. За тоа сведочат дивите...

Кадина река на Китка девастирана од малата хидроцентрала

Кадина Река, или како што ја нарекуваат сината вена на Јакупица, која како брзак се пробива низ густата букова шума, во делот каде се...

Еколошка катастрофа во близина на Марков манастир

Природа загадена со секаков отпад е сликата која денеска може да се забележи покрај Маркова река, на 50-тина метри од Марков манастир, кој се...

„Ековита” прави анкета меѓу неготинци за тоа дали се против најавената...

Здружението на граѓани „Ековита” прави анкета меѓу неготинци, за тоа дали се против најавената гасна централа кај Неготино. Претседателот на Здружението, Сашко Тодоров вели...

Исечени 13 дрва на „Орце Николов“ поради реконструкција на улицата/ФОТО

Екипи на ЈП „Паркови и зеленило“, утринава отстрануваат 13 дрва поради реконструкција на улицата „Орце Николов“, на потегот од раскрсницата со улица „Ленинова“ до...

Наскоро почнува копањето на линданот од малата депонија

Во кругот на ОХИС се уште траат подготвителните активности на локацијата за поставување на шатор како мерка за спречување на евентуално ширење на емисии...

Новинарот Зоран Ѓорѓиев, лауреат на натпреварот за зелена економија

Дописникот од Струмица на телевизија Сител и весникот ВЕЧЕР, Зоран Ѓорѓиев е победник на вториот повик за новинари и медиуми за истражување и промовирање...

Мечкино грозје ќе може да се собира ограничено во наредните 5...

Министерот за животна средина и просторно планирање во рок од 5 години го ограничи собирањето на растителниот вид мечкино грозје заради користење и трговија. -...

Започна чистењето на дива депонија покрај патот што води до изворите...

Град Скопје заедно со ЈП „Комунална хигиена“ започна со чистење на големата депонија створена меѓу патот што води од Сарај кон село Рашче и...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО

Анкети