Младински климатски самит: Образовен систем кој ги вклучува климатските промени

Младите сакаат повеќе можности за да ја водат агендата за климатски промени, сакаат сигурност дека политичките лидери ќе се погрижат економските модели на управување...

ОН: Планираното производство на фосилни горива сериозно ги загрозува климатските цели

Државите во светот во моментов планираат повеќе од двојно производство на јаглен, нафта и гас, што не е во согласност со плановите за ограничување...

Нуредини: Подоследна примена на начелото „загадувачот плаќа“!

-Еколошката правда во себе содржи еколошка, но и економска и социјална компонента. Оваа Влада сериозно е посветена на зелената агенда и изнаоѓањето на балансот...

Тетовски нуркачи дел од еко-акција за вадење тони отпад од Јадранското...

 Членови на Македонско-хрватското друштво (МХД) и еколошко – нуркачкиот клуб „Пена“ од Тетово минатата недела беа дел од еколошката акција во Хрватска, каде се...

Меморандуми за идните градоначалници да се придржуваат до принципи за праведна...

Со цел да се поттикне процесот на праведна транзиција во Северна Македонија еколошките здруженија ги повикуваа кандидатите за градоначалници на локалните избори 2021 за...

„Макстил“: Емисионите вредности на цврсти честички од компанијата се на минимално...

Минимално ниво на емисионите вредности на цврсти честички и многу пониски од граничните вредности пропишани од Министерството за животна средина и просторно планирање, покажаа...

Кадина река на Китка девастирана од малата хидроцентрала

Кадина Река, или како што ја нарекуваат сината вена на Јакупица, која како брзак се пробива низ густата букова шума, во делот каде се...

Наскоро почнува копањето на линданот од малата депонија

Во кругот на ОХИС се уште траат подготвителните активности на локацијата за поставување на шатор како мерка за спречување на евентуално ширење на емисии...

На Halk Velo Green од 233 учесници се собраа 184.500 денари...

На хронометар велосипедската трка Halk Velo Green што Халкбанк АД Скопје ја организираше на 8 Септември, во Маврово, учествуваа 233 велосипедисти кои преку плаќање...

Еколошка катастрофа во близина на Марков манастир

Природа загадена со секаков отпад е сликата која денеска може да се забележи покрај Маркова река, на 50-тина метри од Марков манастир, кој се...

Од 1 декември – едно најлонче, едно алтанче!

Државата воведува дестимулативна мерка за користење на пластичните кеси, или попознати како најлончиња. Со закон се воведува ваквите кеси од 1 декември да им...

Јаловината од рудникот во Лојане и натаму опасна по живот

Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) изврши контролен увид на локацијата кај железничката станица Табановце, Кумановско. - Отпадната јаловина од затворениот рудник за хром и...

За заштита на животната средина лани потрошени 6 милијарди денари

Вредноста на трошоците за заштита на животната средина во 2020 година изнесувале 5.975.305.000 денари, а од вкупните плаќања и надоместоци за извршени услуги за...

Нуредини: Ја усвоивме првата долгорочна климатска стратегија со која го трасиравме...

Првата долгорочна стратегија за климатска акција на Република Северна Македонија, со која се дефинира придонесот на државата кон глобалните напори, преку патот кон зелен,...

Мечкино грозје ќе може да се собира ограничено во наредните 5...

Министерот за животна средина и просторно планирање во рок од 5 години го ограничи собирањето на растителниот вид мечкино грозје заради користење и трговија. -...

Еко-свест: Ние сме коректив на власта, но мора да соработуваме со...

Во партнерство со организации од Црна Гора, Босна, Албанија, Србија и со подршка на Хрватските организаци проектот „ГЕАР – Зелена економија за развој на...

М-р Кире КОЛЕВСКИ: Како да се изгради успешен систем за гасење...

Како и секоја година и оваа сме сведоци на уште едно „изненадување“ кое ни го приреди Мајката Природа во соработка со нашата неподготвеност и...

Луда Мара остана без вода, во прашање опстанокот на животинскиот свет,...

Луда Мара остана без вода, во прашање е опстанокот на животинскиот свет во реката, реагираа денеска  екологистите од Кавадарци. -Има многу малку вода во реката...

Црвен аларм за човештвото

Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC) објави значаен извештај, одобрен од делегатите од 195 земји. Оваа анализа е извршена по итна постапка, поради пожарите...

Американската амбасадорка Брнз во посета на Националниот парк „Галичица“ во Охрид

Амбасадорката на САД, Кејт Брнз, денеска имаше работна посета на Јавната установа „Национален парк Галичица“, при што се запозна со работата на Националниот парк,...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО

Анкети