Заштитете се и препознајте го топлотниот удар, помогнете си себеси и на другите

1295

Поради високите температури кои можат да влијаат на здравјето, ве потсетуваме на препораките како да се заштитите од топлотниот бран кој ни следува во наредните денови. Заштитата е особено важна за луѓето со здравствени проблеми. Републичкиот хидрометеоролошки завод издаде предупредување за изразен топлотен бран до крајот на неделата, а пикот ќе биде во петок и сабота кога температурите ќе достигнат и до 40 степени.

Топлотниот удар е ненадеен колапс на телото, а е предизвикан од често нагло, прекумерно зголемување на телесната температура и неможност да се излади телото со потење и да се одржи температурата во нормални граници поради екстремно високите надворешни температури или појавата на топлотен бран.

Во период на големи горештини важно е да се следат препораките на локалните здравствени установи и да се следат предупредувањата на Хидрометеоролошкиот завод за топлотни бранови.

Ако чувствувате вртоглавица, побарајте помош

Разладете го домот, држете се подалеку од директно изложување на сонце, разладете го телото и пијте доволно течности, помагајте им на другите – ова се само дел од препораките како да се заштитите од екстремните горештини.

Доколку имате здравствени проблеми, чувајте го лекот на температура под 25 Целзиусови степени или во фрижидер (инструкциите за чување на лекот прочитајте ги во упатството за лекот).

Побарајте совет од лекар ако имате хронично заболување или земате неколку лекови, особено оние за зголемено мокрење и намалување на крвниот притисок.

Ако чувствувате вртоглавица, слабост, вознемиреност или сте изразено жедни, и имате силна главоболка, побарајте помош. Што поскоро одете на поладно место и измерете ја температурата.

Пијте вода или незасладен разреден овошен сок неколку пати по неколку голтки. Смирете се и легнете во ладна просторија ако имате болни грчеви, најчесто во нозете, рацете или стомакот, често после физичка работа или вежбање при многу топло време.

Пијте течности кои содржат електролити (на пр. супа, смути од зеленчук и сл.), а доколку грчевите траат подолго од еден час, побарајте лекарска помош. Консултирајте се со лекар во случај на други тегоби или ако опишаните тегоби траат подолго.

Ако некој член од вашето семејство или луѓето на кои им помагате имаат топла, сува кожа или зборуваат некохерентно и се немирни, имаат зуење во ушите, проблеми со видот и слабост, грчеви и/или се во несвест, веднаш повикајте брза помош.

Додека чекате за итна помош, ставете го засегнатото лице во ладна просторија во хоризонтална положба, подигнете му ги нозете и колковите, извадете му ја облеката и започнете со надворешно ладење, како што се ладни облоги на вратот, пазувите и препоните, или ставете му голема влажна крпа и прскајте му ја кожата со вода на температура од 25 до 30 Целзиусови степени.

Измерете ја телесната температура и одржувајте ја под 39 степени. Не му давајте на лицето ацетилсалицилна киселина или парацетамол. Поставете го онесвестеното лице во странична лежечка положба.

Посетете ги семејството, пријателите и соседите кои поголемиот дел од времето го поминуваат сами. Чувствителните и тешко движечките луѓе можеби ќе имаат потреба од вашата помош за време на топлите денови.

Разговарајте за топлотниот удар со вашето семејство. Секој член треба да знае какви заштитни мерки мора да преземе во однос на неговото здравје и активности.

Ако некој што го познавате е изложен на ризик, помогнете му да добие совет и поддршка. Барем еднаш дневно треба да ги посетите старите и болните кои живеат сами.

Проверете кај нивниот лекар дали и кои лекови ги земаат, како и каков ефект може да имаат овие лекови врз терморегулацијата и балансот на течности во телото.