Вечерва во 22.50 часот започнуват летото. Во исто време на јужната хемисфера на Земјата започнува зимата, со што се одбележува 172-от ден во годината. Овој ден се карактеризира со најдолг ден и најкратка ноќ.

Сонцето изгреа во 4.57, а ќе зајде во 20.13 часот. Денот ќе трае 916 минути.

На денот кога започнува летото, сонцето ќе изгрее на североисток, ќе ја достигне највисоката дневна надморска височина на југ во текот на целата година и ќе зајде на северозапад. Пладневната надморска височина на Сонцето ќе биде најголема на северната хемисфера. Астрономите истакнуваат дека на денот на почетокот на летото, Сонцето, во своето очигледно движење по еклиптиката, се наоѓа на точката на летната краткоденица или краткоденица. Тоа значи дека висината на Сонцето напладне ќе се појави непроменета неколку дена пред и по почетокот на летото.

Годинава почетокот на летото е обележан со специфични временски карактеристики и астрономски појави кои оставаат силен впечаток за промените во должината на денот и положбата на Сонцето на небото.