ОН предупредуваат: Борбата против женското генитално осакатување е загрозена – девојките се испраќаат во други земји

106
Фото: EPA

Борбата против женското генитално осакатување е загрозена од практиката да се испраќаат девојчиња во земји кои не го забрануваат тоа, предупредија денеска ОН, повикувајќи ја меѓународната заедница да реагира.

Иако многу земји вложуваат повеќе напори за искоренување на осакатувањето на женските гениталии, тоа продолжува низ целиот свет, делумно поради „тајната природа“ на овие прекугранични движења кои ги заобиколуваат забраните, според Високата комисија за човекови права на ОН.

Овој феномен, кој е тешко да се измери, особено ги погодува девојчињата кои живеат во Европа или САД, кои се принудени тајно да одат за време на училишниот распуст, но се засегнати и други региони, се вели во извештајот на Високиот комесаријат испратен до медиумите.

Иако „прекуграничното женско осакатување на гениталиите“ отсекогаш постоело, еден од факторите кои сега го фаворизираат во Африка е разликата во законодавството меѓу земјите, иако повеќето земји на континентот го криминализираа осакатувањето.

„Осакатувањето на женските гениталии е дел од континуумот на родово засновано насилство и нема место во светот каде што се почитуваат човековите права“, наведува во соопштението високиот комесар на ОН за човекови права, Фолкер Туерк.

Тој ги повика земјите да „обезбедат усвојување на хармонизиран глобален пристап“ за справување со причините и последиците од оваа практика, првенствено преку усогласување на нивните правни и политички рамки, со цел да се стави крај на оваа штетна практика насекаде во светот.

Во некои случаи, девојчињата се носат во земји кои служат како „транснационални центри за осакатување на женските гениталии“, посочуваат од ОН, без да прецизираат кои земји.

Туерк, исто така, ги повика земјите да го засилат собирањето податоци, иако тој нагласи дека таинствената природа на овие движења го отежнува нивното квантифицирање. Статистиката особено недостасува на Блискиот Исток и Азија.

Според Фондот за население на ОН повеќе од 200 милиони девојчиња и жени кои живеат денес биле подложени на осакатување на гениталиите. Во 2024 година, околу 4,3 милиони девојчиња се изложени на ризик да бидат погодени од оваа практика.

Според Високата комисија, ако практиката продолжи со сегашната стапка, 68 милиони девојчиња ќе бидат подложени на осакатување на женските гениталии меѓу 2015 и 2030 година.

Според извештајот, во Европската унија има 600.000 жени кои биле подложени на осакатување на женските гениталии, а загрозени се 190.000 млади девојки.