Oпштина Аеродрoм субвенионира купување нови велосипеди и електрични тротинети

33

Во рамки на Европската недела на мобилност која традиционално се одбележува во текот на месец септември, Општина  Аеродром објави јавен повик за надоместување на дел од трошоците за набавка на нови велосипеди и електрични тротинети.

И оваа година, општината ќе покрива средства во износ од 50% од вредноста на велосипедот, но не повеќе од 3.000 денари, како и 30% од вредноста на електричниот тротинет, но не повеќе од 5.000 денари по лице.

Доделувањето на субвенциите ќе биде според принципот „прв дојден – прв услужен“, a можат да аплицираат жителите на Општина Аеродром што купиле велосипед во 2023 година, заклучно со 17 октомври, односно денот кога истекува јавниот повик.

-Чиста, зелена и европска општина со многу велосипеди и тротинети, како алтернативен начин за транспорт. На овој начин поттикнуваме здрав живот, промовираме мобилност и ја чуваме животната средина – потенцираат од Општина Аеродром.