Нова студија открива: Канабисот може да биде корисен за три состојби

281

Корисноста од употребата на канабиноиди во лекувањето на повеќето медицински состојби не е докажана, но за најмалку три индикации податоците се во прилог на ефективноста, беше речено на симпозиумот на американски лекари по интерна медицина што неодамна се одржа во Бостон.

Тоа се невропатска болка, гадење и повраќање предизвикани од хемотерапија и грчеви кај мултиплекс склероза. Како што рече д-р. Ели Гросман од Медицинскиот факултет Харвард, хроничната болка е далеку најчеста причина за пациентите да користат медицински канабис, а прегледот на 16 студии покажал дека потенцијалните придобивки од канабисот за хронична невропатска болка може да ја надминат потенцијалната штета.

Вистина е дека истражувањата се малку, дека често се потпираат на субјективниот впечаток на учесниците и дека производите на пазарот се нерамномерни, но се покажа дека канабисот може да биде многу корисен против хронична болка во споредба со плацебо.

Доказите за потенцијалната штета на канабисот, барем на краток рок, се појасни, со седација, еуфорија, вртоглавица, нарушувања на говорот, грчење на мускулите, хипотензија и неколку други состојби.

Но, долгорочната штета сè уште е непозната и „сите докази доаѓаат од луѓе кои го користеле рекреативно, каде што може да има истовремена употреба на тутун, самопријавени исходи и пристрасност при сеќавањето“, рече д-р. Гросман, додавајќи дека карактеристиките на оние кои рекреативно користат канабис често се разликуваат од оние на оние кои го користат за медицински цели.