Грчките власти напишаа казни во висина од 350.000 евра за само пет дена во акцијата против баровите и рестораните кои незаконски ги окупираа плажите.

– Официјалните лица неодамна суспендираа три „нелиценцирани“ плажи кои работат без соодветен договор. Властите истражија „повеќе од илјада поплаки“ од јавноста на туристичките места како што се островот Крф, полуостровот Халкидики и Атика, регионот околу Атина, во обид да се справат со прекумерниот туризам – соопшти Министерството за економија на Грција.

Минатата година Грција ја посетиле рекордни 33 милиони луѓе, пет милиони повеќе отколку во 2022 година.

Атина ги сузбива непријателските туристички практики со надзорни дронови, сателитски снимки и специјални апликации „MyCoast“ на кои луѓето можат да се жалат и да пријават нелегална „окупација“ на плажа.