Лавров: НАТО сака самостојно да ги решава безбедносните прашања

72

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров денеска изјави дека НАТО ќе го попречи формирањето на евроазиската безбедносна структура и дека алијансата сака сама да ги реши прашањата за стабилноста во Евроазија.

„Заканите за евроазиската безбедност доаѓаат од различни правци, но во огромното мнозинство на случаи изворот на овие закани е агресивната линија на НАТО, која сака да ги приватизира и потчини сите прашања поврзани со обезбедување стабилност во нашата област, изјави Лавров по резултатите од Министерскиот совет на Организацијата на Договорот за колективна безбедност (ОДКБ).

Тој додаде дека ОДКБ се согласува со потребата да се формира безбедносна структура во Евроазија.