Колку ќе заработи Германија од ЕУРО 2024?

765

ЕУРО 2024 ќе донесе значителни краткорочни економски придобивки за Германија, особено во туризмот, угостителството, транспортот, малопродажниот и услужниот сектор, со повеќе од две милијарди евра, покажуваат пресметките на аналитичарите на трговската платформа Freedom24.

„Се очекува најголемата германска економија да порасне за околу 0,3 проценти оваа година, побавно од другите големи индустриски земји, но шампионатот може да обезбеди краткорочен поттик за секторите поврзани со туризмот и услугите. Се проценува дека Германија има повеќе од две милијарди евра приход, а најмногу ќе придонесат туризмот и угостителството“, се истакнува во анализата објавена во четвртокот.

Ваквите настани можат да го поттикнат националното расположение и да го подобрат имиџот на земјата домаќин. Успешното Европско првенство и на спортски и на организациски план може да ја зголеми атрактивноста на дестинацијата, се наведува во анализата.

Гледајќи ги историските резултати, приходите од Европското првенство на УЕФА покажуваат постојан раст.

Така, во 1992 година на првенството во Шведска дополнителниот приход изнесувал 40,9 милиони евра, во 1996 година во Англија приходите се зголемиле на 147,3 милиони евра, во 2008 година, покрај гостувањата во Швајцарија и Австрија, приходите достигнаа 1,35 милијарди евра, на фудбалската изложба во Франција 2016 година беа 1,92 милијарди евра, додека на ЕП 2021 и покрај предизвиците на пандемијата, тие беа 1,9 милијарди евра.