Како Ричард Бартон ги доживеа Јованка и Тито: „Овде се живее во луксуз каков што не сум видел никаде“

746
screenshot Youtube Jugoslovenski partizani

Пред повеќе од педесет години, поточно во 1973 година, Ричард Бартон и Елизабет Тејлор дојдоа во тогашна Југославија за да го снимаат филмот Сутјеска.

Поточно, Ричард Бартон дојде да глуми во филмот, а Елизабет Тејлор одеше секаде со него поради љубомора поради се почестите обвинувања дека нејзиниот сопруг ја изневерува на сите страни.

Поупатените во нивната историја знаат дека тоа било првпат да се во брак и тоа десет години, а само една година по разводот повторно се венчале, што траело само уште една година. Во вакво турбулентно расположение тие се сретнаа со Јосип Броз Тито и Јованка Броз, а нивните впечатоци од целиот процес на пристигнување и снимање на филмот делумно беа познати со објавувањето на мемоарите на Бартон.

Со оглед на тоа дека Бартон во филмот го глумеше Тито, се очекуваше да се сретнат и да разговараат, но се чини дека тогашниот претседател не му оставил најдобар впечаток на актерот, а не го воодушевила ниту тогашната „прва дама“, пренесува Citymagazine.

„…Претседателот е изненадувачки мал и нежен. Мали, кратки раце и нозе, мала глава со мали црти. Носи малку затемнети очила, па не можам да кажам каква боја му се очите. Тој има стомак, но остатокот од телото му е тенок – нема задник, градите и нозете му се тенки. Оди полека, со кратки чекори, но кога ќе седне на маса делува необично. Малку ме вознемирува нервозата на сите слуги кои не служат. Овде се живее во луксуз каков што не сум видел никаде…“, напишал Бартон за Тито.

Факт е дека Бартон сакал да се избори за повеќе простор во филмот за самиот Броз и дека во тоа успеа со притисок врз режисерот Стипе Делиќ, но и дека имаше проблеми со учењето на јазикот и покрај тоа што беше полиглот и добро зборуваше италијански, француски и шпански јазик. Имало и мали потешкотии во комуникацијата со Тито, за кој тврди дека полека зборувал англиски, а пишува дека побарал од него да комуницира на француски, што Тито се правел дека не го слуша.

„Госпоѓа Броз (таа повеќе сака да ја викаат така отколку госпоѓа Тито) нè пречека во вилата. Крупна жена, изгледа како да е од село, исклучително е шармантна и има разоружувачка насмевка. Ни понудија канапеи, шампањ, што го одбив и вкусно турско кафе, кое не го одбив“, напишал Бартон за Јованка Броз.

Од друга страна, Елизабет Тејлор уживаше во друштвото на Тито, се зборува дека тој и бил смешен и дека го сметала за човек со добри манири, а многумина во тоа, гледаат причина за малку подбивната презентација на Тито во дневниците на Бартон.

Сепак, на Тито секако не му беше досадно, бидејќи во една прилика, додека ги возеше четворицата, ја дупна гумата на својот автомобил и на ужас на Бартон и Тејлор продолжи со уште поголема брзина. Освен тоа, бил воодушевен од изјавата на Тито за тоа колку му било мило кога баба му починала, бидејќи тоа значело дека повеќе нема да го тепа.