Подобро е да го вклучите на „кратко“ до максимум за целосно да се излади просторот и да не работи континуирано, а не треба да го „чувате“ на температура која е повеќе од седум степени пониска од надворешната температура – ова се основните совети на експертите за клима уреди како да направите вашата клима, особено ако е класична, а не е инвертер, за да не се претвори во прекумерен потрошувач на електрична енергија во домаќинството.

За разлика од бојлерот, кој е најголем потрошувач на електрична енергија во домаќинството, но каде потрошувачката лесно се пресметува со множење на моќноста на грејачот и времето потребно за полнење на бојлерот, колку ќе ве чини работата на клима уредот е многу покомплицирана равенка.

Потрошувачката на електрична енергија, имено, зависи од повеќе фактори, почнувајќи од надворешната температура, поставената посакувана внатрешна температура, квалитетот на изолацијата на просторијата каде што работи клима уредот, вентилацијата на просторијата и на крајот од самиот уред – дали е стандарден или инвертер и дали има режим на работа ладење или греење.

– Иако многу од овие фактори влијаат на нивото на потрошувачка во текот на еден месец, може да се направат некои основни пресметки. На пример, класичен клима уред од 3,5 kW, кој се користи за простории од 35 до 60 квадратни метри, што е најчестата површина на станбените згради, ќе троши 1,2 kW за секој час работа во целост.  Кога ќе ја достигне поставената температура, неговиот компресор се исклучува и повторно се вклучува кога температурата во просторот што треба да се олади се зголеми за 1 до 2 степени. Бидејќи класичните климатизери секогаш работат со полна моќност, тие ќе трошат 1,2 kw на час додека не ја достигнат поставената температура – објаснуваат експертите за климатизација.

Од друга страна, клима-уредите со инвертер, кои се поскапи од класичните, се „попаметни“ благодарение на технологијата која овозможува променлива работа на компресорот, што значи помала потрошувачка на електрична енергија откако ќе се достигне поставената температура во просторијата.

– Благодарение на променливата работа на компресорот, кога е вклучена клима уредот со инвертер, тој ќе работи со полна моќност само додека не се постигне поставената температура, а потоа моторот ќе работи во многу послаб режим за да ја одржува температурата. Повторно, да ја земеме како пример пресметката за уред од 3,5 kW кој ќе троши 1,2 kW електрична енергија на час за да ја достигне саканата температура, но после тоа, за да ја одржи посакуваната температура, ќе троши само 350 W на час работа. На овој начин, во споредба со стандардна клима, инверторот постигнува заштеда во потрошувачката од 30 до 50 проценти – објаснуваат експертите, а пренесува српски Блиц.

Покрај заштедата на струја за време на летното ладење, како што додаваат експертите, клима-уредите со инвертер поради ваквиот принцип на работа ќе ви ја намалат сметката за струја за време на зимското греење, со уште една предност.

– Имено, кај стандардните клима уреди, доколку надворешната температура падне под нулата, многу лесно се замрзнува надворешната единица, додека уредите со инвертер работат ефикасно и кога надворешната температура ќе се спушти до 20 степени под нулата – укажуваат тие.

За динамиката на работа, експертите за климатизација велат дека системот за ладење на просторот најефикасно функционира кога е со полна брзина.

– Овој начин на работа е особено поисплатлив доколку имате стандарден клима уред. Подобро е да го оставите уредот да работи со полна моќ за кратко време, а кога ќе ја олади просторијата да го исклучите, отколку да го вклучите цел ден, со оглед на тоа дека секој пат ќе мора да работи со полна моќност долго време за да се постигне поставената температура. Дополнително, кога работи со полн интензитет, клима уредот ќе ја избрка влагата од просторијата – советуваат тие.

Што се однесува до поставката на температурата на термостатот на уредот, која исто така е неизбежна доколку сакате да ја намалите потрошувачката, таа според нив треба да биде соодветно поставена.

– Големата разлика помеѓу надворешната и поставената температура ќе резултира уредот постојано да работи со максимална моќност, што повторно значи поголема потрошувачка. Но, ако го поставите термостатот така што разликата помеѓу надворешната и собната температура да не биде поголема од седум степени, ќе заштедите многу – велат експертите за климатизација.

Досегашната практика која обезбедува максимална заштеда на енергија, како што велат, е клима уредот да биде поставен да работи на 26 Целзиусови степени.