Kнига: “На крајот од денот” – портрет за еден совршен англиски батлер

60

Романот “На крајот од денот” на Казуо Ишигуро е маестрален психолошки портрет на еден совршен англиски батлер од златната доба која бледнее на прагот на повоена Англија.

Напишан на префинет стил од перото на Ишигуро, ова е трогателен и моќен роман за вистинските вредности и за суштината на човековата среќа. По три децении служба во Дарлингтон хол, батлерот Стивенс тргнува на заслужено патување низ земјата, и наедно во службена посета на својата некогашна колешка, г-ца Кентон.

Во текот на патувањето размислува за својата дотогашна кариера, за да си потврди дека преку службата на еден “голем џентлмен” му служел на човештвото. А спроти средбата со госпоѓица Кентон, го преиспитува нивниот однос во кој се насетувало нешто повеќе од колегијалност… Но во неговите спомени демнат сомнежи за вистинската природа на “големиот” лорд Дарлингтон кому му служел, и уште поголеми сомнежи во сопствените избори и пропуштените можности.

Романот е добитник на Букеровата награда.