Италијански пратеник одново го активира својот предлог: Партизанската „Бела чао“ да биде официјална песна на националниот празник

71

Пратеник во Италија повторно го промовираше својот предлог за признавање на познатата антифашистичка песна „Bela Ciao“ во Парламентот како официјална химна на Денот на националното ослободување.

„Бело чао“ е песна за слобода и благодарност до оние кои се бореа жртвувајќи ги своите животи за враќање на слободата и демократијата на италијанскиот народ под наци-фашистичката тиранија“, напиша Стефано Вакари на социјалната мрежа.

На крајот на 2022 година, Вакари поднесе предлог-закон со кој бара Парламентот да ја признае песната како „национален израз на вредностите“ на Републиката и да се пушта секој 25 април, денот кога Италија беше ослободена од нацизмот во 1945 година.

Пред два дена, Андреа Крипа, висок член на екстремно десничарската Лига, ја осуди песната и тврдеше дека „комунизмот доведе до милиони смртни случаи“, што предизвика протести на опозицијата.

„Можеме со сигурност да потврдиме дека „Бела Као“ не е израз на една политичка тенденција, туку дека, напротив, сите демократски сили можат да се препознаат во универзалните идеали инспирирани од таа песна“, напиша Вакари, претставувајќи го својот предлог-закон.

Сепак, мали се шансите тој да биде прифатен во земја која почна да се префрла надесно со ултраконзервативната влада на Џорџа Мелони.

Неодамна дојде до тепачка во Долниот дом на Парламентот, кога пратеници од екстремната десница пресретнаа претставник на опозицијата кој сакаше да му стави знаме околу вратот на министерот.

Петмина пратеници од екстремната десница добија суспензија од седум до петнаесет дена, а пратеникот од опозицијата четири.

Неодамнешниот извештај на веб-страницата за вести Fanpage.it, исто така, покажува дека членовите на „Gioventa Nazionale“ (Национална младина), младинско движење, даваат фашистички поздрав со извикот „Zig Heil!“, нацистичкиот поздрав што ги придружуваше говорите на Хитлер.

„Климата во земјата е загрижувачка и тоа го покажува истрагата на Fanpage на младинското движење „Браќа од Италија““, коментира Анамарија Фурлан, сенаторка.

Паоло Сињорели, поранешниот портпарол на министерот за земјоделство, Франческо Лолобриџида, и зет на премиерот Мелони, неодамна мораше да поднесе оставка бидејќи медиумите објавија извадоци од антисемитските и екстремно десничарските телефонски повици што ги разменил во 2018 година со десничарски екстремист и дилер на дрога убиен во 2019 година.