Дачиќ: Многумина разбраа дека резолуцијата за Сребреница не е за злосторства, туку за политизација

69

За време на гласањето за резолуцијата за Сребреница во Генералното собрание на ОН, многу земји сфатија дека воопшто не станува збор за злосторства, ниту за грижа за муслиманите или Бошњаците, туку дека се работи за политизирање на прашањето, рече вицепремиерот и министер за внатрешни работи на Србија, Ивица Дачиќ.

Тој истакна дека станува збор за потреба Западот поради себе да гласа за таа резолуција за да ги оправда своите постапки во 1990-тите во нашиот регион и да ја оправда агресијата во 1999 година и дека Србите се главните криминалци и главните виновници за распадот на Југославија.

Вицепремиерот за надворешна политика и безбедност и министер за внатрешни работи Ивица Дачиќ за РТС изјави дека смета дека при гласањето за резолуцијата за Сребреница во четвртокот најмалку се гласало за природата на злосторството.

-Тоа е суштината зошто има толку малку гласови за резолуцијата. Кога велам толку мал, мислам на бројката што ја очекуваа. Тие се занимаваа со тоа што веќе обезбедија две третини од оние кои би гласале за, што можеби беше во моментите пред Србија да се вклучи во целата акција – рече Дачиќ.

Тој оцени дека многу земји разбрале дека воопшто не станува збор за злосторства, ниту за грижа за муслиманите или Бошњаците, туку дека се работи за политизирање на прашањето.

– Се работи за потребата Западот поради себе да гласа за оваа резолуција, бидејќи тоа му треба на Западот. Ова не им треба ниту на муслиманите, ниту на Србите, ниту на Хрватите. На Западот му требаат такви резолуции за да ги оправда своите постапки во 1990-тите во нашиот регион, да ја оправда агресијата во 1999 година, да каже дека Србите се главните виновници за распадот на Југославија и главните криминалци – рече вицепремиерот.

На прашањето зошто тоа се случува сега, речиси 30 години подоцна, Дачиќ одговори дека не успеале да го внесат во правната архива на Обединетите нации, бидејќи тоа се обиделе да го направат преку Советот за безбедност и не успеале.

– Русија стави вето и затоа отидоа на Генералното собрание на ОН за да немате право на вето. Исто така, оваа точка е дефинирана како култура на мир. Значи, тоа не е точка по која би се гласало со двотретинско мнозинство, туку со просто мнозинство – рече Дачиќ.

Дачиќ денеска оцени дека Резолуцијата за Меѓународниот ден на сеќавање на геноцидот во Сребреница, која беше усвоена на Генералното собрание на Обединетите нации, е „незаконска во два случаи”.

– Затоа што прво, нема легитимитет или законитост на Босна и Херцеговина, бидејќи Претседателството не ја донесе таа одлука. А, второто прашање е дека Генералното собрание нема право да стави на дневен ред нешто што е на дневен ред на Советот за безбедност без одобрение на Советот за безбедност, а минатата недела имаше седница на Советот за безбедност за Босна и Херцеговина – нагласи Дачиќ.

Тој додаде дека смета оти повеќето земји разбрале дека станува збор за политичка резолуција со цел да се казни Србија, односно да се предупреди дека мора да се води надворешна политика која би била во согласност со интересите на западните земји.

– Главниот заклучок е дека треба да ги почитуваме земјите кои гласаа против оваа резолуција и, ако можам јас да дадам јасна порака до оние кои во нашата земја се за следење на западната политика, односно за заострување на санкциите кон Руската Федерација и Кина, да кажеме дека ова им е шлаканица. Зошто? Затоа што мислам дека никогаш повеќе не треба да се осврнат на таа тема, бидејќи ако тие земји не гласаа за нас, а ние ако водиме политика на расправање и воведување санкции со Никарагва, Венецуела, Белорусија, Русија, Кина, Сирија и сите останати, ние би имале еден глас, а прашање е дали би го имале тој, дали нашите власти би гласале за интересите на Србија – нагласи Дачиќ.