За 1.000 денари автобусите на ЈСП претворени во подвижни билборди

Граѓаните се жалат дека со покриените прозорци со рекламни фолии се чуствуваат како да се возат во тунел и не знаат на која постојка...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Шарени лаги

Најмногу ми е жал за шарените. Со презервативи почнаа, без презервативи ги онадија. Сега кога ги гледаат јасно контурите на целиов проект, кога пред...

Во Скопје првото новороденче се роди веднаш по полноќ, многу општини...

Во Скопје и во другите поголеми градови во Македонија по Нова година се родија првите бебиња. Новороденчињата и нивните мајки беа посетени од градоначалниците...

Груевски побегнал од Македонија преку див граничен премин

Поранешниот премиер Никола Груевски територијата на Република Македонија ја нема напуштено на било кој граничен премин. Сослушани се и сведоци, но за да не...

Во Бугарија важат само електронски вињетки

Новина со која ќе се соочат македонските граѓани при патувањето во Бугарија е што од Нова Година е воведено електронско купување на налепниците за...

Свети Игнатиј: Што ќе правите денес, ќе правите цела година!

Денеска, на 2 јануари се празнува Св. Игњат, како што некои велат, судниот ден за цела година. Според обичаите кои останале доследни уште од дамнешни...

Матера – уникатен град во кој се живее во камени куќи...

Матера ја стекна светската слава токму поради локалитетот Саси ди Матера (карпите на Матера), чии најстари делови потекнуваат уште од праисторијата, затоа се смета...

По Македонија и Србија забрани одгледување животни за производство на крзно

По десет години чекање, конечно од денеска и во Србија стапи на сила забраната за одгледување на животни поради производство на крзно. Оваа забрана е...

СЕИРЏИЈА, Љубомир Јовановски – КАРА: Хo, Хo, Хo – Хe,...

Помина годината и ете ти го, дојде. Иако имав акредитив да го посетам во неговото седиште на далечниот север во Рованиеми Лапландија, сепак се...

Нови даноци за личен доход – детално упатство на УЈП

Oд 1 јануари 2019 година започнува да се применува Законот за данок на личен доход објавен во Службен весник на РМ бр. 241/18 од...

Ведран е првото бебе во 2019 година

Ведран е првото бебе кое се роди во 2019 година на Клиниката за Гинекологија и акушерство при Универзитетскиот клинички центар во Скопје, една минута...

Како се слави Нова година во светот

Светот, со насмевки и здравици ја поздрави Новата 2019 година. Но секоја држава има различни обичаи кога е во прашање прославувањето на Новата година. Еве...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО

Анкети