КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Ало Атина, капитулиравме!

Секој саат ни открива некоја тајна, читај лага, од нашава политичка пештера. Една од последните, но никако последна, беше дека се чекало на телефонскиот...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Дежа ву

Македонија не е држава на крстопат. Таа е на кружен тек. И упорно кружи во место, без да знае кој правец да го фати....

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Обединети со визија

Визија. Секогаш имала две лица. Едното е поглед кон иднината, другото халуцинација без потпора во реалниот свет. Луѓето сме носители и на двете. Од...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Премиер на прекрстена држава

Си седнаа така опуштено, едниот сегашен премиер, другиот претендент на престолот и ни одиграа претстава како од јапонскиот кабуки театар. Фалеше само гонгот при...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ:Компромисна перспектива

Компромис, компромис, компромис... и само компромис слушаме, читаме, говориме, а никако да погледнеме во суштината на тој компромис. А суштината е компромисната перспектива!!! Поточно,...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Безусловна капитулација

Таканаречените преговори конечно финишираат со безусловна капитулација. Впрочем и немаше преговори, туку само слепа послушност кон газдите. Дури и во војните, многу ретко се...

КОЛУМНА, ОТЕЦ ПИМЕН: Кучешки живот

Беше топло претпладне. Белиот мермер на плоштадот беше усвитен од жешкото пролетно сонце. Никој немаше да му се порадува на сонцето, освен Шарко. Си...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Епизода

Поаѓајќи од премисата - Македонија е вечна, заклучуваме дека серијалот "Македонија" продолжува. И тоа со силен "холивудски шмек". Трае долго. Но на крај на...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Самоубиство од заседа

Замислете, Македонија немала имотен лист. Ова го кажа Заев за кого ниту АСНОМ не постоел, како што не постоел ни бугарски фашистички окупатор. Уште...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Кадровска политика

Уште од комунизмот се влече еден бесмислен израз: кадровска политика. Дали се десни или леви, дали се центар, дали се ни вода ни киселина,...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Де-Мо-Де

Глобализацијата и развојот на комуникациската технологија одат рака под рака. Пристапот до информации од секоја точка на земјината топка е секојдневна пракса. На тој...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Kреативно решение

Сега веќе и отворено се зборува за таканаречено “креативно“ решение за името на нашата држава која веќе си има можеби не креативно, туку нормално...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Солидарност

Секој има право да верува и да биде уверен во некоја „вистина“. Така денес во македонското општество имаме „заколнати десничари“, кои на свој начин...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Солидарност

Секој има право да верува и да биде уверен во некоја „вистина“. Така денес во македонското општество имаме „заколнати десничари“, кои на свој начин...

ПЕТАР БОГОЈЕСКИ, КОЛУМНА: Конечен извештај

Европската комисија не извести каде сме. Не дека не знаеме, ама поради недостаток на храброст сами да констатираме, прифатливо е вака да не известат....

ПЕТАР БОГОЈЕСКИ, КОЛУМНА: Конечен извештај

Европската комисија не извести каде сме. Не дека не знаеме, ама поради недостаток на храброст сами да констатираме, прифатливо е вака да не известат....

СОЛЗА ГРЧЕВА, КОЛУМНА: Живот и смрт

Не сум чула ништо попотресно од зборовите на мајката на едното од убиените деца на Смиљковско Езеро. Зборуваше за децата на кои им течеле...

ПЕТАР БОГОЈЕСКИ, КОЛУМНА: Македонија над партиските суети

"Тврдокорната" реторика на политичките елити на Балканот не е европска практика во политиката и градењето на добрососедски односи. Плурализмот е придобивка, одлична пракса, а...

СОЛЗА ГРЧЕВА, КОЛУМНА : Плодови од пресечено дрво

Му се смееме на незнаењето на дивјакот кој за да стигне до плодот на дрвото го сече стеблото. Но, таква глупост е во секој...

ОТЕЦ ПИМЕН, КОЛУМНА: Mater semper certa est

Не знам како е сега по училиштата и не знам дали децата ги испрашуваат како во наше време. Се сеќавам кога ни даваа за...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО