ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Енергетски вампиризам

Брзото темпо на живеење, постојаното контактирање и разменување идеи со многу луѓе, егзистенцијалните притисоци, како и настојувањата за брзо и ефикасно реализирање на плановите,...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Галички ефект

Во лудилото на барање на предавници, читај еретици / вештици, додадовме дополнителна вредност. Дел од предавниците / еретиците, во дослух со инквизаторите, се обидуваат...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Освестување

Колку пати сме почувствувале дека на некои луѓе им носиме среќа и со својата позитивна енергија им помагаме да се извлечат од кризните ситуации...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Аманет

Предците ни ја оставија на чување. Но не на злоставување. Ами на чување со чест. Што тоа? Македонија, секако. Само не како држава, туку...

СЕИРЏИЈА, ЉУБОМИР ЈОВАНОВСКИ – Кара: ГМ храна и останато

Седат соседи и пијат утринско кафе. Мажот и жената се средовечни Албанци, комшијата е десетина години помлад Македонец. - Асан, дали ја регулира...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Неморал

Да се биде верен и посветен на самиот себе и блиските е знак дека умееме да се грижиме за својата душа, дека ги негуваме...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Република Јужна Македонија

Луѓето се раѓаат преку болка. А не пак државите. Тие се раѓаат преку болката на многумина. Викаат колку е болката поинтензивна, толку државата има...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Мојата Македонија

Власта изјавува дека над 600.000 граѓани се изјасниле за НАТО и ЕУ и според тоа имале легитимно право да одат напред. Јас лично верувам...

СЕИРЏИЈА, ЉУБОМИР ЈОВАНОВСКИ – Кара: Миграција

Тревога во светот на ratus - ratus (црн стаорец) - ratus norvegikus(siv staorec)! Постарите членови на клановите, веќе биле во допир со непознато оружје кое...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Прифаќање

Прифаќањето е мошне важно за личниот развој и работата на себе, бидејќи ако не го прифатиме минатото, многу бавно ќе се отвораме за иднината. Секој...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: “Маргиналците“ го возвраќаат ударот

Бојкотот победи! Референдумот пропадна! Нема ништо од Северна Македонија. На следниот попис, молам да се отвори графа за “северњаците“ кои едвај чекаа да се...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Историски поглед

Врв на самокритиката или реалната перцепција за себе или за случувањата околу тебе е можноста да имаш историски поглед. Тоа е пресериозна и преамбициозна...

СЕИРЏИЈА, ЉУБОМИР ЈОВАНОВСКИ – Кара: Боеми и отуѓеност

Agresija na samotijata ili meditacija na otu|enost. Ili mo`ebi najmnogu bi odgovarala tezata za Bruklinskata revija na ludosta na Pol Oster koga eden tip...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Вина

Во последно време многу од луѓето како да живеат под зголемен емоционален набој, психички притисок, со поизразена нервоза, подлабоки стравови, поинтензивни грижи, незадоволства и...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Референдум – цензус и фалсификат

Граѓаните на Република Македонија се исправени пред историска одлука. Таа треба да биде донесена на Референдум на 30ти септември 2018 година. Референдумското прашање е...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Северна бајка

Чув дека 30-ти септември ќе бил историски ден. За еден неисториски народ, каков ќе биде ако самиот си пресуди, тоа ќе биде еден чуден...

СЕИРЏИЈА, ЉУБОМИР ЈОВАНОВСКИ – Кара: Школо

- Еј, здраво! Не сум те видел одамна. Од каде доаѓаш? - Какво пријатно изненадување. Јас од белиот свет, а ти каде? - Тешко...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Душа

Бог промислено ги поставува нештата и ништо не остава на случајноста, затоа некому дарува едно, а му одзема друго, но секому дава шанса како...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Громогласна порака – некои прашања заслужуваат одговор

Националниот интерес е она кое сакаме да го постигнеме или зачуваме, без разлика на интересите на другите држави. Тој стои над сите внатрешни политички...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Нема Европска, само Северна

Во целава хистерија околу најскапата анкета во историјата, најдрската лага која ни се продава е таканаречената "Европска Македонија". Зарем некој е толку наивен да...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО