Банка ги отпушти вработените затоа што лажирале дека прават нешто на компјутер

1856

Велс Фарго изврши серија отпуштања во последните недели по наводите дека некои од неговите вработени лажирале работа на тастатурата за да ја измамат фирмата да мисли дека работат.

Третата по големина американска банка ги обелодени одлуките во брокерските поднесоци до Регулаторното тело за финансиска индустрија (Финра). Компанијата не одговори на прашањата за тоа како е откриен наводниот проблем, ниту дали е поврзан со работење од дома..

Во САД, овој месец стапија на сила новите правила кои бараат канцелариите што брокерите ги користат за да работат од дома да се проверуваат на секои три години.

„Wells Fargo ги држи своите вработени според највисоките стандарди и не толерира неетичко однесување“, рече портпаролката Лори Кајт во соопштението.

Некои големи компании користат сè пософистицирани алатки за следење на вработените бидејќи далечинското работење се прошири за време на пандемијата на Ковид. Таквите услуги можат да ги следат притискањата на копчињата и движењата на очите, да прават слики од екранот и да снимаат кои веб-локации се посетени. Но, технологијата исто така еволуираше за да го избегне надзорот, вклучително и таканаречените „глувци“ дизајнирани да направат компјутерите да изгледаат како активно да се користат.