88.годишен Црногорец седна во студентските клупи, и тоа како бруцош!

54

Никогаш не е доцна за стекнување нови знаења, а доказ за тоа е Црногорецот Бранислав Радуловиќ, кој на факултет се запиша на 88 години.

По 34 години пензионирање, Бранислав Радуловиќ од Коман решил да седне во студентските клупи во деветтата деценија, запишувајќи се на Машинскиот факултет на Универзитетот во Црна Гора.

„Сакам да докажам дека ние старите не сме за фрлање. Дека имаме потенцијал што може да се искористи“, вели 88-годишниот Бранислав.

Иако семејството не беше воодушевено од идејата тој да се врати во студентските клупи на таа возраст, најголема мотивација на Бранислав е неговиот внук, кој докторирал право во Белград.

„Годините си го земаат данокот, од Подгорица сум 15 километри, возам секој ден во двата правци и ако нешто се случеше, секогаш ќе беше крив дедо ми“, вели тој.

Поради дигитализацијата и новите технологии, начинот на учење и концептот на настава се сосема различни кога дипломирал на Геодетската школа во 1950-тите. Колегите му помагаат да го совлада материјалот, па засега не му е тешко да ги дели студентските клупи со 70 години помлади од него.

„Така ги собирам моите и нивните години и делам и јас сум млад како нив. Генерално не сум ниту најлош, ниту најдобар, златна средина, тоа е тоа“, вели Бранислав.