Уште една американска држава  го забрани рачно изработеното или 3Д-печатеното „фантомско“ оружје

93

Гувернерот на Колорадо, Џаред Полис, потпиша закон со кој се забранува домашно или 3Д-печатено огнено оружје и пиштоли без сериски броеви, практика што им овозможи на корисниците на такви пиштоли да избегнуваат проверки во позадина и ја спречи полицијата да го открие потеклото на пиштолите.

Новиот закон, исто така, забранува секој, освен лиценцираните производители на огнено оружје, да прави рамки или чаури за огнено оружје во кои се вградени внатрешни делови. Според федералниот закон за оружје што минатата година го потпиша американскиот претседател Џозеф Бајден, производителите веќе се обврзани да ставаат сериски броеви и на тие делови.

Законот во Колорадо е последниот во серијата мерки за контрола на оружјето потпишани од Полис оваа година.

Така, Колорадо се приклучи на групата од 11 други американски држави, вклучувајќи ги Калифорнија, Њујорк и Невада, кои го регулираа таканареченото „фантомско оружје“ поврзано со масовни престрелки од висок профил низ САД.

Според американските власти, употребата на „фантомско“ огнено оружје во злосторствата е зголемена за 1.000 отсто од 2017 година.

На вооружен маж во Сакраменто, Калифорнија, кој ги уби своите три мали ќерки, уште еден возрасен и себеси во црква минатата година, му беше забрането да поседува огнено оружје, но успеа да набави пиштол „фантомски“.