Најфрекфентната бензинска пумпа во Европа: ИМА СОВРШЕНА ЛОКАЦИЈА И ПОВОЛНИ ЦЕНИ!

259
Фото: Shell Berchem Youtube

Првата сабота во август, кога европските туристи се враќаат од својот летен одмор во јули, додека другите само се упатуваат кон југ во потрага по сонцето на почетокот на август, е најпрометниот ден на најпрометната бензинска пумпа во Европа.

Дури ни зголемувањето на цените на горивото не спречи десетици илјади возачи на автомобили, мотоцикли и камиони да полнат гориво на бензинската пумпа на Shell – Berchem во јужен Луксембург, на прометниот автопат А3.

Големото Војводство можеби е мало, но се наоѓа на раскрсницата меѓу Белгија, Германија и Холандија и се упатува на југ кон плажите на Франција, Италија и Шпанија, облеани со сонце. И, што е најважно, во лето обележано со пораст на цените, горивото таму е евтино, што ја прави бензинската пумпа на Shell во Берхем најпосакувана за возачите на камиони и за семејствата кои се свесни за буџетот.

Дури и надвор од бркотниците околу одморите, француските и германските возачи и прекуграничните работници често ги полнат своите резервоари со гас во Луксембург. Кога летната дестинација на семејството е на Медитеранот, а полн резервоар гориво чини повеќе од 100 евра, заштедите се собираат. Во саботата, две цистерни со капацитет од 40.000 литри гориво беа подготвени да извршат од 16 до 20 повратни патувања дневно за да работат непрекинато пумпите за гас и дизел, подготвени за безбројните кампери кои го преполнија огромниот паркинг.

На почетокот на годината, поради руската инвазија на Украина и тешкотиите во глобалните синџири на снабдување поради пандемијата на коронавирус, цените на горивата скокнаа, а нафтените гиганти остварија огромни профити. Сега цените малку паѓаат, владите се зафатија со субвенции, а Франција ги намали горивата на бензинските пумпи за 18 центи, а до септември намалувањето ќе изнесува 30 центи.

Од АФП во саботата во Брисел платиле 1,79 евра за литар бензин, а просечната цена во Белгија е 1,867 евра за литар. Во луксембуршкиот Берхем, пак, литар чини 1,63 евра, а на возачите од речиси цела Европа не им пречи да чекаат редици. На таа станица има возачи на камиони од далечниот Кипар, Полска и Ирска.

„Ова е совршена локација среде Европа и поволните цени ни даваат предност“, изјави менаџерот на најголемата бензинска пумпа „Shell“, Даниел Калдерон.
Според него, гужвата не ги вознемирила расположените возачи кои по две години пандемични ограничувања со нетрпение го очекуваат летниот распуст.