Џанг Ѕуо: Работиме заедно за да изградиме заедница за глобален развој со подобра иднина

Глобалниот развој дојде до критичен момент и Кина ја предложи иницијативата за глобален развој (GDI), пишува амбасадорот на Народна Република Кина во Македонија, Џанг Ѕуо. Амбасадорот појаснува дека оваа иницијатива се залага дека треба да се грижиме за посебните потреби на земјите во развој, особено ранливите кои се соочуваат со исклучителни тешкотии, со акцент на решавање на неурамнотежен и несоодветен развој меѓу и внатре во земјите, за да се подобри рамнотежата, координацијата и инклузивноста на развојот. Сите земји треба да станат учесници, придонесувачи и корисници на глобалниот развој, пишува амбасадорот. Амбасадорот Ѕуо пишува и дека Кина е подготвена да работи заедно со меѓународната заедница, вклучително и со Македонија, за да одговори на предизвиците и да соработува за да изгради нова ера на просперитет и развој.

76

Во моментов, нашиот свет претрпува забрзани промени невидени во текот на еден век. На глобалното економско закрепнување му недостига моментум, пандемијата ковид-19 ги еродира децениските придобивки во глобалниот развој, а се појавуваат кризи во безбедноста на храната и енергијата. Нашиот свет повторно дојде на крстопат. Во својот извештај до 20. национален конгрес на Комунистичката партија на Кина, претседателот Си Џинпинг истакнува дека „Кина ја предложи иницијативата за глобален развој (GDI)“ и „таа е подготвена да работи со меѓународната заедница за да ја стави иницијативата во акција“. Развојот е клучот за постигнување на среќата на луѓето. GDI, со својот фокус на благосостојбата на целото човештво и врз основа на градење на глобална заедница на развој, ќе донесе нови можности и ќе додаде нов моментум на глобалниот развој и просперитет.

GDI му дава приоритет на развојот. Глобалниот развој сега дојде до критичен момент. Претседателот Си Џинпинг свечено го предложи GDI на Генералната дебата на 76. сесија на генералното собрание на Обединетите Нации. Основните елементи на GDI се давање приоритет на развојот, ставање на луѓето во центарот, да се биде инклузивен и корисен за сите, да се биде воден од иновациите, да се одржува хармонија меѓу човештвото и природата и да се биде ориентиран кон акција. Кинеската страна се фокусира на унапредување на соработката во намалувањето на сиромаштијата, безбедноста на храната, антиепидемијата и вакцините, финансирањето на развојот, климатските промени и зелениот развој, индустријализацијата, дигиталната економија и поврзувањето, забрзувањето на имплементацијата на Агендата за одржлив развој на ОН 2030 и градењето глобална заедница на развој.

GDI го зема подобрувањето на благосостојбата на луѓето и реализацијата на нивниот добро заокружен развој како почетна точка и крајна цел. Ја нагласува потребата да се заштити и подобри егзистенцијата на луѓето и да се заштитат и промовираат човековите права во текот на развојот, обезбедувајќи дека развојот е  за луѓето и дека неговите плодови ги споделуваат луѓето.

GDI ги става луѓето во центарот. На патот кон развојот ниту една земја или нација не може да се остави зад себе. Претседателот Си Џинпинг истакнува дека „само кога луѓето низ светот живеат подобар живот, може да се одржи просперитетот, да се зачува безбедноста и да се цврсто втемелени човековите права“. Кина одговара на грижите на луѓето и ги следи поголемите интереси на сите земји. Ова е основно искуство од големите развојни достигнувања на Кина, а исто така обезбедува важни лекции за земјите да го истражат вистинското значење на развојот. GDI го зема подобрувањето на благосостојбата на луѓето и реализацијата на нивниот добро заокружен развој како почетна точка и крајна цел. Ја нагласува потребата да се заштити и подобри егзистенцијата на луѓето и да се заштитат и промовираат човековите права во текот на развојот, обезбедувајќи дека развојот е  за луѓето и дека неговите плодови ги споделуваат луѓето.

GDI останува посветена на придобивките за сите. Во јуни 2022 година, претседателот Си Џинпинг беше домаќин на дијалогот на високо ниво за глобален развој, повикувајќи се на поттикнување развојна парадигма која содржи придобивки за сите, рамнотежа, координација, инклузивност, соработка меѓу двете страни и заеднички просперитет. Беше најавено дека Кина ќе го надгради фондот за помош за соработка југ-југ во фонд за глобален развој и соработка југ-југ, ќе го зголеми придонесот во доверливиот фонд на ОН за мир и развој, ќе формира глобален центар за промоција на развојот и глобална мрежа на знаење за развој, домаќин на глобален форум за развој на младите итн. Ова е звукот на времето за да се постигне заеднички просперитет. GDI им користи на сите земји додека остануваат фокусирани. Се залага дека треба да се грижиме за посебните потреби на земјите во развој, особено ранливите кои се соочуваат со исклучителни тешкотии, со акцент на решавање на неурамнотежен и несоодветен развој меѓу и внатре во земјите, за да се подобри рамнотежата, координацијата и инклузивноста на развојот. Сите земји треба да станат учесници, придонесувачи и корисници на глобалниот развој.

GDI останува посветен на развојот воден од иновациите. Денешниот свет доживува нов круг на технолошка револуција и индустриска трансформација, дигиталната економија, вештачката интелигенција и другите нови технологии, новите деловни модели станаа моќна поддршка за постигнување економски и социјален развој. GDI предлага да се искористи оваа историска шанса. Важно е да ги промовираме научните, технолошките и институционалните иновации, да го забрзаме трансферот на технологија и споделувањето знаење, да го поттикнеме развојот на современите индустрии и да го затвориме дигиталниот јаз. Ова ефикасно ќе го стимулира развојниот потенцијал на земјите, особено на земјите во развој, и ќе им помогне да го скршат тесното грло на развојот.

GDI останува посветена на хармонијата меѓу човекот и природата. Таа повикува на подобрување на глобалното управување со животната средина, активно реагирање на климатските промени, забрзување на зелената транзиција и нискојаглеродната транзиција. Од перспектива на создавање заедница на живот за човекот и природата, таа придонесува кинеската мудрост, кинеските решенија и кинеската сила во заедничките напори на меѓународната заедница за справување со предизвиците на климатските промени и истражување на начинот на хармоничен соживот меѓу луѓето и природата. Претседателот Си Џинпинг за време на неговиот состанок со претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел, кој ја посети Кина на 1 декември 2022 година, истакна дека „Двете страни треба да го насочат глобалниот одговор на климатските промени и напорите за заштита на биолошката разновидност, енергијата и безбедноста на храната и јавното здравје, меѓу другото, и зајакнување на синергијата и координацијата на меѓусебните квалитетни јавни добра и платформи за соработка“. Треба да го одржиме принципот на заеднички, но диференцирани одговорности, да промовираме меѓународна соработка за климатските промени во контекст на развојот и да ги имплементираме резултатите од COP26 кон Рамковната конвенција на Обединетите нации за климатски промени. Развиените економии треба да преземат водство во почитувањето на нивните емисии намалување на одговорностите, исполнување на нивната посветеност на финансиска и технолошка поддршка и создавање на неопходни услови за земјите во развој да се справат со климатските промени и да постигнат одржлив развој.

Кина е подготвена да одвои повеќе ресурси за глобална развојна соработка, сеопфатно промовирање на имплементацијата на GDI и работа со меѓународната заедница, вклучително и европската страна, за активно спроведување на меѓународна развојна соработка и внесување поголема стабилност и позитивна енергија во развојот на светската економија.

GDI останува посветена на активности ориентирани кон резултати. На Дијалогот на високо ниво за глобалниот развој, претседателот Си Џинпинг изнесе четири предлози: треба заеднички да изградиме меѓународен консензус за промовирање на развојот, да создадеме поволна меѓународна средина за развој, да поттикнеме нови двигатели за глобален развој и да создадеме глобално развојно партнерство . Ова обезбедува насока за унапредување на каузата за глобален развој и меѓународна развојна соработка. За време на неговиот состанок со претседателот на Европскиот совет, Мишел, претседателот Си Џинпинг истакна дека „Кина го поздравува учеството на ЕУ во соработката „Појас и пат“ и иницијативата за глобален развој за поголема синергија со стратегијата „Глобална порта“ на ЕУ. Треба да се направат напори преку постојните механизми за да се поттикнат поплодни резултати во дијалогот и соработката на различни полиња“. Кина е подготвена да одвои повеќе ресурси за глобална развојна соработка, сеопфатно промовирање на имплементацијата на GDI и работа со меѓународната заедница, вклучително и европската страна, за активно спроведување на меѓународна развојна соработка и внесување поголема стабилност и позитивна енергија во развојот на светската економија.

Тешкотиите и предизвиците дополнително нè потсетуваат дека човештвото е заедница со заедничка иднина и заеднички влог. За време на неговиот состанок со претседателот на Европскиот совет, Мишел, претседателот  Си Џинпинг рече: „Кина со нетрпение очекува да ја види ЕУ да стане важен партнер во стремежот на Кина за кинеска модернизација и удел во можностите што ги носи огромниот кинески пазар и напорите на Кина да го унапреди институционалното отворање и продлабочување на меѓународната соработка“. Кина е подготвена да работи заедно со меѓународната заедница, вклучително и со Северна Македонија, за да одговори на предизвиците и да соработува за да изгради нова ера на просперитет и развој.

(Џанг Ѕуо, амбасадор на Народна Република Кина во Македонија)