Ќе се воведе ли специјален данок за Гугл, Фејсбук и Нетфликс?

44

Мнозинството членки на ЕУ засега го отфрлаат предлогот на големите европски телекомуникациски компании за воведување специјален данок за технолошките гиганти како Гугл, Фејсбук или Нетфликс, кои би ги финансирале инвестициите во инфраструктурата, особено во 5Г мрежата.

 

 

Како што објави Ројтерс, министрите за телекомуникации од 18 земји на состанокот со комесарот за внатрешен пазар Тиери Бретон или го отфрлиле предлогот за воведување посебен данок за технолошките компании или побарале да се направат студии за потребата од воведување на данокот, како и за неговиот можни ефекти.

Долго време, големите компании како Дојче Телеком, Оранж, Телефоника или Телеком Италија се обидуваа да ги принудат големите технолошки компании како „Алфабет“, сопственик на Гугл, „Мета“, сопственик на Фејсбук, „Амазон“, Нетфлис и други да ги споделат трошоците за градење. телекомуникациската инфраструктура со образложение дека протокот на податоци кон нив сочинува голем дел од интернет сообраќајот.

 

 

Од друга страна, технолошките компании тврдат дека веќе инвестираат во дигиталниот екосистем и ја отфрлаат идејата за давачка.

Покрај барањето за проучување на ефектите од таквиот данок, европските министри за телекомуникации стравуваат и од намалување на инвестициите на технолошките компании, како и дека тие може да ја префрлат давачката на потрошувачите.

Тие, исто така, предупредија на можни прекршувања на правилата за „мрежна неутралност“, кои бараат секој интернет корисник да биде третиран подеднакво.

Според овој медиум, претставниците на Австрија, Белгија, Чешка, Данска, Финска, Германија, Ирска, Литванија, Малта и Холандија се спротивставиле на воведувањето данок на технолошките компании.

Од друга страна, меѓу земјите кои ја поддржаа идејата беа Франција, Грција, Унгарија, Италија, Шпанија и Кипар.
Полска, Романија и Португалија беа неутрални.

Бретон до крајот на јуни треба да подготви извештај со ставовите на телекомите, големите технолошки компании и други, што треба да помогне во донесувањето на одлуката.