Ќе може да се погледнат пред аукцијата во „Сотби“:Ретки дијамантски и смарагдни очила од могулска Индија во Лондон

35

Дијамантските очила, наречени „Хало на светлината“, како и смарагдните „Порта на рајот“, ќе бидат изложени во „Сотбис“ во Лондон од 22 октомври до нивната аукција на 27 октомври 2021 година.

Ретки очила од скапоцени камења од непозната кнежевска ризница од времето на династијата Могул, од 17 век во Индија, за првпат ќе бидат понудени на аукција во Лондон.

 

Според проценките на аукциската куќа „Сотби“, очилата вредат помеѓу два и три милиони долари и датираат од 1890 година.

Во Индија, по наредба на непознат принц, уметник обликувал дијамант, тежок над 200 карати и брилијантен смарагд, тежок најмалку триста карати, во две ремек -дела.

Подоцна во 1890 година, стаклата беа поставени во нови рамки, украсени со дијаманти изрерзбани на рози.

За прв пат, тие ќе бидат изложени во Хонг Конг и Лондон пред продажбата.

„Овие извонредни реткости се составени од безброј теми, од техничка изработка, генијалност до визија за патрон кој избра да ги обликува овие два чифта очила како никој досега“, рече Едвард Гибс, претседател на Сотби за Блискиот Исток и Индија.

Се смета дека дијамантските леќи потекнуваат од рудникот Голконда во јужна Индија, а смарагдите во форма на солза потекнуваат од природен колумбиски смарагд.

„Иако обичните леќи само го подобруваат видот, овие филтри помагаат за духовно просветлување. „Се сметаше дека дијамантите светат, а се веруваше дека смарагдите имаат чудотворна моќ, да лечат и да го одбијат злото“, се вели во соопштението на Сотби.

Според аукциската куќа, „најпознатото евоцирање“ на такви чаши во историјата и митологијата може да се најде во „Природна историја“ на Плиниј Постариот, во која се споменува древниот римски император Нерон како гледа гладијаторски натпревари низ површината на зелен скапоцен камен.

Учителот на Нерон, Сенека, беше експерт за прекршување на светлината, огледала и оптика и се сметало дека ова се првите очила во историјата на очилата, се вели во соопштението на куќата.